Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.10.2010

Opava - Podnapilí řidiči i cyklisté na Opavsku a další...(5 případů)-1.část 

 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty v Kravařích

Dne 15.10.2010 v době kolem 21:00 hod. jel muž ročníku narození 1946 ze Štítiny na svém jízdním kole po ulici Vyhlídalové v Kravařích, a to ve směru jízdy od ulice Opavské směrem k ulici Mlýnské, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou vlivem podnapilosti nezvládl řízení a upadl na vozovku. Z místa havárie byl cyklista převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě na oddělení chirurgie. Před převozem k lékařskému vyšetření bylo u něj provedeno odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými hodnotami 1,34 promile, 1,49 promile a 1,53 promile alkoholu v jeho dechu. Při dopravní nehodě došlo ke hmotné škodě na jízdním kole ve výši 200,- Kč a podle předběžné lékařské zprávy čtyřiašedesátiletý cyklista utrpěl lehké zranění (pohmoždění pravého boku) s dobou léčení přibližně 1 týden. Případ je nadále v šetření.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla, jenž nevlastní řidičský průkaz

Dne 15.10.2010 v době kolem 21:15 hod. policejní hlídka z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Krnovské v Opavě řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Audi 80, a to muže ročníku narození 1974 z Opavy. Při silniční kontrole bylo lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, že řidič nevlastní a nikdy nevlastnil řidičský průkaz pro žádnou skupinu řidičského oprávnění, dále bylo při kontrole technického stavu zjištěno, že obě přední pneumatiky automobilu jsou zcela zjevně sjety pod stanovenou mez a na pravém předním blatníku jsou ostré hrany. U řidiče bylo dále provedeno odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,51 promile a 0,46 promile alkoholu v jeho dechu. Šestatřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal (vypití 0,5 litrů 12 stupňového piva), o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je předmětem dalšího šetření.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla ve Vítkově

Dne 16.10.2010 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, a to muži ročníku narození 1972 z Budišova nad Budišovkou, neboť tento v době kolem 23:30 hod. dne 15.10.2010 po ulici Oderské ve Vítkově řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octávia po předchozím požití alkoholických nápojů. Tuto skutečnost při silniční kontrole ze strany vítkovských policistů prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy mu byly naměřeny hodnoty 1,67 promile a 1,65 promile alkoholu v jeho dechu. Osmatřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vniknutí do bytu v domě na ulici Třída Spojenců v Opavě a fyzické napadení majitele

Dne 16.10.2010 v době kolem 00:50 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Třída Spojenců v Opavě přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Ublížení na zdraví“ tím, že v jednom z činžovních domů nejprve bouchal na vstupní dveře bytu ženy ročníku narození 1947 z Opavy, vlivem čehož došlo k prasknutí dveří okolo zámku se škodou ve výši 1.000,- Kč a poté vyrazil vstupní dveře do dalšího bytu, do kterého vnikl a zde fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1974 z Opavy. Dosud neznámý pachatel poškozeného muže nejprve povalil na zem, pak do něho kopal a bil jej pěstmi po celém těle, čímž mu způsobil zlomeninu levé loketní kosti s předběžnou dobou léčení 3 týdny. Na vstupních dveří bytu šestatřicetiletého muže způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč. Celková škoda tak činí 2.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Chuchelná

Dne 16.10.2010 v době kolem 01:15 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Masarykové v obci Chuchelná řidiče osobního motorového vozidla značky Renault Clio, a to muže ročníku narození 1977 z Frýdku-Místku. Tento řidič byl vyzván k předložení všech potřebných dokladů pro řízení a provoz motorového vozidla, kdy u sebe neměl žádné doklady. Jeho totožnost byla ověřena lustracemi v dostupných evidencích a následně jej policisté vyzvali k odbornému měření pomocí detekčního digitálního přístroje Dräger. Tyto dechové zkoušky vyzněly pozitivně s naměřenými hodnotami 0,89 promile, 0,70 promile a 1,15 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k rozdílným naměřeným hodnotám byl třiatřicetiletý muž vyzván k odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl. Dále mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je předmětem dalšího šetření.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem