Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 13.2.2009 (8 případů) 

Odcizení nafty v obci Hlavnice – objasnění případu
Dne 13.2.2009 byly policisty obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádeže“, z jehož spáchání je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1987 z obce na Opavsku. Na základě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že tento podezřelý v době od počátku měsíce listopadu 2008 do 7.2.2009, a to v sedmi případech, odcizil v areálu Zemědělského družstva Hlavnice, střediska živočišné výroby, z nezajištěných nádrží dvou zemědělských pracovních strojů, celkem 441 litrů motorové nafty. Pachatel svým protiprávním jednáním způsobil poškozenému majiteli, společnosti Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice, škodu v celkové výši 10.584,- Kč.
 
Vloupání do motorového vozidla v Dolním Benešově – pachatel neznámý
Policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně byly dne 12.2.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného „Krádeže“ vloupáním a trestného činu „Neoprávněného držení platební karty“, kterých se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 10.2.2009 v době od 12:30 hod. do 16:30 hod., když na přesně neustanoveném místě mezi obcemi Opava, Bolatice a Dolní Benešov, odcizil z nezajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Favorit koženou dámskou kabelku hnědé barvy v hodnotě 500,- Kč. V kabelce se nacházela dámská kožená peněženka hnědé barvy bez hodnoty, finanční hotovost ve výši 3.500,- Kč, osobní doklady, mobilní telefonní přístroj zn. Siemens v hodnotě 3.500,- Kč s předplaceným kreditem ve výši 100,- Kč a platební karta.
U platební karty měla poškozená bohužel přiložen i PIN kód a s jeho pomocí pak pachatel ve třech případech provedl neoprávněný výběr finanční hotovosti v celkové výši 30.000,- Kč. Poškozené majitelce tak byla způsobena protiprávním jednáním pachatele celková škoda ve výši 37.600,- Kč.
 
Podnapilý řidič v Opavě - Kateřinkách
Dne 12.2.2009 kolem 21:45 hod. bylo policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava na ulici Rolnické v Opavě – Kateřinkách, ve směru jízdy k ulici Ratibořské, zastaveno a kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Sierra. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1957 z Opavy. Jmenovaný se následně na výzvu policisty podrobil dechové zkoušce pomocí přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,32 promile alkoholu v dechu). Řidič hlídce doznal požití alkoholických nápojů před jízdou, souhlasil s naměřenou hodnotou a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Jmenovanému byla zakázána další jízda s vozidlem.
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu, územního odboru vnější služby Opava, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
 
Podnapilý řidič ve Vítkově
Policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Vítkov bylo dne 13.2.2009 kolem 00:30 hod. na ulici Těchanovické ve Vítkově, u tamního školního hřiště, zastaveno a kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Clio. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1987 z Vítkova. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil dechové zkoušce pomocí přístroje Dräger s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,72 promile alkoholu z dechu). Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Na místě byl řidiči zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR ve Vítkově jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
 
Jízda bez řidičského oprávnění v Opavě

Dne 13.2.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR v Opavě, na základě oznámení policejní hlídky dopravního inspektorátu PČR Opava, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, z jejichž spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1976 z Opavy. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že tento podezřelý dne 13.2.2009 kolem 14:25 hod. řídil v Opavě po ulici Těšínské osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Siera, kdy u budovy čističky odpadních vod, ve směru jízdy na Opavu, byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava. Provedenou lustrací hlídky v policejních databázích bylo zjištěno, že jmenovaný má v současné době vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to na základě rozhodnutí Magistrátu města Opavy v délce trvání od měsíce srpna loňského roku do měsíce června roku 2009.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR Opava ve zkráceném přípravném řízení.
Odcizení peněženky s platební kartou z neuzamčené kanceláře – pachatel neznámý
Policisty obvodního oddělení PČR v Opavě byly dne 13.2.2009, na základě trestního oznámení ženy ročníku narození 1951 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“ a trestného činu „Neoprávněného držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 11.2.2009 v době od 09:00 hod. do 10:00 hod. odcizil z volně odložené kabelky, která byla v neuzamčené kanceláři, v druhém patře administrativní budovy, na ulici Jánské v Opavě, dámskou koženou peněženku hnědé barvy v hodnotě 1.000,- Kč. V peněžence se nacházela finanční hotovost ve výši 500,- Kč, 16 kusů stravenek Exit group v hodnotě 960,- Kč a platební karta.
S pomocí přiloženého PIN kódu pak pachatel provedl platební kartou tři výběry finanční hotovosti, a to v částkách 2.000,- Kč, 10.000,- Kč a 2000,- Kč.
Oznamovatelce trestného činu vznikla protiprávním jednáním pachatele celková škoda ve výši 16.460,- Kč.
Vloupání do šatní skříňky v budově Sport Perfect v Opavě – pachatel neznámý
Dne 13.2.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“ vloupáním a trestného činu „Neoprávněného držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel dne 13.2.2009 v době od 16:15 hod. do 17:35 hod. Uvedených skutků se pachatel dopustil v budově Sport Perfect v Opavě na ulici Na Rybníčku tím, že vnikl nezjištěným způsobem do jedné z šatních skříněk, odkud odcizil 3 ks klíčů a čip ke garáži v hodnotě 200,- Kč, čelovou svítilnu zn. Petzl červené barvy (s černým páskem, v červeném pouzdře) v hodnotě 800,- Kč, mobilní telefon zn. Nokia stříbrné barvy v hodnotě 5.000,- Kč, hnědou plátěnou ledvinku v hodnotě 800,- Kč, pánskou sportovní látkovou peněženku černé barvy v hodnotě 400,- Kč s finanční hotovostí ve výši 4.000,- Kč, kapesní nůž zn. Gerber černé barvy (stříbrná střenka, v černém pouzdře) v hodnotě 8.000,- Kč, 7 platebních karet a osobní doklady.
Protiprávním jednáním pachatele vznikla majiteli odcizených věcí, muži ročníku narození 1962 z Vítkova, celková škoda ve výši 19.200,- Kč.
 
Dopravní nehodovost
Za den 13.2.2009 došlo na Opavsku ke dvěma dopravním nehodám, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie ČR 210.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem