Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 12.2.2009 (9 případů) 

Dopravní nehoda podnapilé řidičky motorového vozidla v obci Nové Lublice


Dne 11.2.2009 v době kolem 20:40 hod. žena ročníku narození 1986 z Jakartovic řídila po silnici III. třídy č. 44327 v katastru obce Nové Lublice směrem od obce Moravice osobní motorové vozidlo značky Škoda Fábia, kdy při najíždění do levotočivé zatáčky nepřizpůsobila rychlost stavu a povaze vozovky (ujetý sníh nekrytý posypem) a uvedla vozidlo do smyku. S vozidlem vyjela vpravo mimo vozovku a následně sjela do pravého silničního příkopu. U řidičky byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a naměřenou hodnotou 0,14 promile alkoholu v jejím dechu. Vzhledem k tomu, že žena policistům na místě dopravní nehody uvedla, že alkoholické nápoje požila až po dopravní nehodě, byla u ní provedena opětovná dechová zkouška s pozitivním výsledkem a naměřenou hodnotou 0,17 promile. Při dopravní nehodě došlo ke hmotné škodě na osobním motorovém vozidle značky Škoda Fábia ve výši 80.000,- Kč, ke zranění osob nedošlo. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna a celý případ je nadále v šetření ze strany policistů Skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava. Zvláště bude zkoumáno požití alkoholických nápojů, zda-li tyto žena požila před jízdou nebo až po dopravní nehodě, jak uvádí ve svých výpovědích.



Zajištění osoby na PZS PL Opava k vystřízlivění


Dne 11.2.2009 ve 23:20 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR Opava na ulici Kravařovské v Opavě-Komárově zajištěn muž ročníku narození 1975 z Opavy, poněvadž tento v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 3,00 promile alkoholu v jeho dechu) hlasitým křikem rušil noční klid, dále ležel na pozemní komunikaci, ohrožoval tím svůj život, zdraví a svým jednáním budil veřejné pohoršení nájemníků přilehlého domu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.



Pokus vloupání do prodejny na ulici Zámecký okruh v Opavě – neznámý pachatel


Dne 12.2.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci pokusu vloupání do prodejny, neboť na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že v době od 18:15 hod. dne 11.2.2009 do 07:30 hod. dne 12.2.2009 neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že ve shora uvedené době se pokusil po předchozím páčení zámku vstupních dveří vniknout do prodejny firmy Elektro Euro plus s.r.o. Opava na ulici Zámecký okruh v Opavě, kdy v prostoru zámku násilně vtlačil dva kusy šroubováku, které zde zanechal a z místa činu odešel neznámo kam, aniž by do prodejny vnikl. Poškozením dveří však způsobil škodu ve výši 30.000,- Kč a dále odcizil ze železných dveří v prostoru parkoviště před shora uvedenou prodejnou visací zámek v hodnotě 200,- Kč. Celková škoda společnosti Euro Auto Czech Opava činí 30.200,- Kč.



Sprejerství, popsání areálu restaurace Lidový dům na ulici Otické v Opavě – neznámý pachatel


V blíže neurčené době od 1.10.2008 do 12.2.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Otické v Opavě trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že v prostorách venkovní zahrady restaurace Lidový dům poškodil omítku objektu před vstupem do kotelny, železná vrata kotelny, okno kotelny a krytinu (kanadský šindel) přilehlé unimobuňky, a to tak, že toto postříkal různými nápisy sprejem béžové barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1954 z Krnova, okres Bruntál způsobena škoda dosahující výše 7.000,- Kč. Případ šetření policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Vloupání do motorového vozidla v obci Březová, část Leskovec – neznámý pachatel


Dne 12.2.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1970 z Březové byly policisty z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zahájeny úkony trestního řízení ve věci vloupání do motorového vozidla, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v době od 19:00 hod. dne 11.2.2009 do 11:00 hod. dne 12.2.2009 neznámý pachatel spáchal na parkovišti za jedním z činžovních domů v obci Březová, část Leskovec trestný čin „Krádež“ tím, že po rozbití zadního bočního okénka vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Forman, odkud odcizil autorádio značky Logic včetně odnímatelného čelního panelu v hodnotě 1.500,- Kč a na vozidle způsobil škodu ve výši 500,- Kč, čímž byla poškozenému oznamovateli způsobena celková škoda ve výši 2.000,- Kč.



Odcizení kabelky s platební kartou z nezajištěného motorového vozidla v obci Bolatice a následný výběr finančních částek z bankomatů – neznámý pachatel


V době od 12:30 hod. do 16:30 hod. dne 10.2.2009 na přesně neustanoveném místě v obci Bolatice neznámý pachatel odcizil z nezajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Favorit volně odloženou koženou dámskou kabelku hnědé barvy v hodnotě 500,- Kč, ve které byla dámská kožená peněženka hnědé barvy bez hodnoty s finanční hotovostí ve výši 3.500,- Kč, osobní doklady, platební karta s přiloženým PIN kódem a mobilní telefonní přístroj značky Siemens v hodnotě 3.500,- Kč s vloženou SIM kartou a s předplaceným kreditem ve výši 100,- Kč, vše ke škodě ženy ročníku narození 1946 z Dolního Benešova. Následně dosud neznámý pachatel za pomoci přiloženého PIN kódu u platební karty provedl s touto ve třech případech neoprávněný výběr finanční hotovosti z bankomatů v celkové výši 30.000,- Kč. Shora uvedené ženě tedy byla způsobena trestným činem „Krádež“ a trestným činem „Neoprávněné držení platební karty“ celková škoda ve výši 37.600,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.



Nález munice z 2. světové války na katastru obce Hrabyně


Dne 12.2.2009 ve 13:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie ČR č.158 muž ročníku narození 1958 z Prahy, že před chvíli v lesním porostu pod Hrabyňským kopcem mezi obcemi Mokré Lazce a Hrabyně nalezl předmět, který připomíná munici pocházející z 2. světové války. Na místo se dostavili policisté z obvodního oddělení PČR Opava, kteří podle katalogu zjistili, že se jedná o ruční granát vzor 42, dále o 1 ks velkorážního náboje 14,5 mm a 10 ks nábojů 7,62 x 54R. Munici si na místě převzal a odvezl k zneškodnění přivolaný policejní pyrotechnik z Frýdku-Místku.



Vloupání do motorového vozidla na ulici Štěpánkovické v Kravařích – neznámý pachatel


Dne 12.2.2009 v době od 16:45 hod. do 18:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Štěpánkovické v Kravařích trestný čin „Krádež“ tím, že ve výše uvedené době ve vjezdu do areálu restaurace U Mnicha vnikl po předchozím rozbití skleněné výplně předních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 206, ze kterého odcizil navigaci značky Garmin šedé barvy v hodnotě 12.500,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1974 z Velkých Hoštic způsobena škoda ve výši 12.500,- Kč a majitelce vozidla, ženě ročníku narození 1953 z Velkých Hoštic škoda ve výši 3.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.



Dopravní nehodovost


Za den 12.2.2009 došlo v okrese Opava k 5-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí byla vyčíslena na částku 170.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem