Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.3.2009

Policejní události na Opavsku za den 10.3.2009 (4 případy) - 1. část 

Dopravní nehoda motorového vozidla s úmrtím řidiče v Opavě


Dne 10.3.2009 v době kolem 03:00 hod. řídil muž ročníku narození 1980 z Opavy-Kateřinek osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat 1,9, se kterým jel po hlavní silnici číslo II/464 ulice Jánské v Opavě, a to ve směru jízdy od centra města směrem k Opavě-Kylešovicím. Při průjezdu pravotočivé zatáčky před panelovým domem číslo 2 na ulici Bílovecké v Opavě nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému stavu pozemní komunikace a svým schopnostem, na suché vozovce dostal smyk, ve kterém vyjel vlevo mimo silnici a přední části osobního motorového vozidla značky VW Passat narazil do železného sloupu trolejového vedení.
Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče (zlomeniny levé dolní končetiny, tržná rána na bradě a zlomenina vazu!!!), které podle ošetřující lékařky z RLP Opava bylo neslučitelné se životem. Tělo zesnulého řidiče bylo převezeno pohřební službou do ÚSL FN Ostrava-Poruba, kdy byla nařízena soudní pitva.
Při dopravní nehodě došlo dále ke zranění osádky vozidla, a to k těžkému zranění spolujezdce řidiče, muže ročníku narození 1979 z Ostravy (zlomenina dolní čelisti, otřes mozku, pohmoždění hrudníku a břicha), kdy byl převezen sanitním vozidlem RLP Opava do Slezské nemocnice v Opavě s hospitalizací a s předpokládanou dobou léčení 2 měsíce.

Dále došlo ke zranění spolucestujícího, muže ročníku narození 1978 z Čavisova, který při dopravní nehodě utrpěl lehčí zranění (otřes mozku, pohmoždění pravé plíce, pohmoždění levé horní a levé dolní končetiny) s předpokládanou dobou léčení 14 dnů a byl z místa nehody převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice Opava, kde zůstal po lékařském ošetření hospitalizován.
Při dopravní nehodě došlo ke hmotným škodám, a to na osobním motorovém vozidle značky VW Passat ve výši přibližně 200.000,- Kč a na sloupu trolejového vedení ve výši přibližně 30.000,- Kč. Nepojízdné vozidlo bylo převezeno a zajištěno odtahovou službou VILD se sídlem na ulici Krnovské v Opavě. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna. Případ je nadále v šetření.



Odcizení mobilního telefonu vytržením z ruky poškozené ženy na ulici Hálkové v Opavě-Kateřinkách – známý pachatel


Dne 7.3.2009 v době kolem 08:00 hod. muž ročníku narození 1978 z Kravař spáchal na ulici Hálkové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ tím, že v uvedené době před jedním z panelových domů vytrhl z ruky poškozené dívky ročníku narození 1994 (ještě nemá 15 let) z Opavy-Kateřinek mobilní telefon značky Samsung SGH-J700 černé barvy s paměťovou kartou 2 GB a poté co jej poškozená dívka žádala, aby ji neznámý muž mobilní telefon vrátil, tak z něj vyndal SIM kartu, tu ji hodil na zem k nohám a s telefonem odešel. Když na něj začala volat, že jí má telefon vrátit, jinak případ oznámí na Policii ČR, vrátil se jí neznámý muž zpět k ní a začal ji vyhrožovat, že pokud jej udá, tak ji podřeže. V té době neznámý pachatel si svým protiprávním jednáním přisvojil cizí věc tím, že se jí zmocnil, čin spáchal na věci, kterou měl jiný při sobě a bezprostředně po činu si věc uchoval pod pohrůžkou bezprostředního násilí. Ženě ročníku narození 1962 z Opavy-Kateřinek, tedy matce napadené dívky, byla způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč. Případ objasnili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě na podkladě získaného popisu pachatele od poškozené dívky a na základě místní a osobní znalosti ze strany policistů.

 

Podvodné vylákání elektroniky z bytu na ulici Boženy Němcové v Opavě – neznámý pachatel


Dne 9.3.2009 na základě oznámení od ženy ročníku narození 1975 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR Opava zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Podvod“, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že v odpoledních hodinách dne 9.3.2009 (v době od 14:30 hod. do 17:00 hod.) využil nevědomosti a bezbrannosti nezletilého chlapce ročníku narození 1996 (12 let) z Opavy a pod příslibem obstarání mobilního telefonu, fotoaparátu a oblečení ve stylu želv Ninja, se jim nechal pozvat do bytu v 2. nadzemním podlaží rodinného domu na ulici Boženy Němcové v Opavě, kde v podvodném úmyslu na něm vylákal mobilní telefon značky Nokia 5310 Xpress Music šedo-červené barvy v hodnotě 3.500,- Kč, mobilní telefon značky Sony Ericsson W810i černé barvy v hodnotě 3.500,- Kč, DVD přehrávač značky Sencor stříbrné barvy s černým čelním panelem v hodnotě 900,- Kč a herní konzoli PS2 černé barvy s kabelem k TV, napájecí kabelem, ovladačem a 2 ks Memory cart v celkové hodnotě 3.000,- Kč s tím, že tyto věci potřebuje do zástavy a do 1 hodiny se se všemi věcmi vrátí zpět a donese i slíbené věci, což však již neučinil, čímž byla poškozené oznamovatelce způsobena škoda v celkové výši 10.900,- Kč.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění po krádeži zboží v hypermarketu


Dne 10.3.2009 v době kolem 01:00 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava v prostorách hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1989 z Opavy, který v uvedeném hypermarketu odcizil zboží v celkové hodnotě 49,- Kč, kdy byl následně zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby jak bez zaplacení prošel přes pokladny. Vzhledem k tomu, že devatenáctiletý muž jevil známky silné podnapilosti (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager byla u něj naměřena hodnota 1,54 promile alkoholu v jeho dechu), bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Byl vyžádán rejstřík trestů, podle něhož bude rozhodnuto, zda-li se v dané věci jedná o přestupek proti majetku, nebo zda-li byl shora jmenovaný muž v posledních třech létech pravomocně odsouzen soudem pro majetkovou trestnou činnost, dopustil by se tedy recidivy a trestného činu „Krádež“. Případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem