Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 10.11.2010

Opava - Vyhlášení pátrání po odcizeném vozidle Škoda Octavia a další události (11 případů) 

Policisté objasnili případ poškozené fasády rodinného domu v obci Větřkovice
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 10.listopadu trestní stíhání šestatřicetiletého muže z Vítkovska, jako podezřelého ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Uvedeného skutku se dopustil v obci Větřkovice hned dvakrát.
  • Dne 24.září tohoto roku kolem půl osmé večer úmyslně házel kamením na fasádu rodinného domu v obci Větřkovice. Fasádu tím poškodil na sedmi místech.
  • Dne 3.listopadu kolem dvacáté hodiny opět úmyslně poničil kameny fasádu stejného rodinného domu a navíc poškodil i dřevěný plot okolo domu.
Poškozením fasády tak podezřelý muž způsobil v obou případech dohromady celkovou škodu ve výši 34.217,- Kč, na plotu pak škodu ve výši 1.000,- Kč, to vše třiasedmdesátiletému majiteli domu.
Dopustila se podvodu
Opavští policisté sdělili 10.listopadu šestačtyřicetileté ženě z Opavy podezření ze spáchání přečinu podvodu.
Podezřelá žena se uvedeného skutku měla dopustit tím, že od začátku měsíce února do konce měsíce května tohoto roku v souvislosti s poskytováním příspěvku na živobytí Magistrátem města Opavy, Odborem sociálních věcí, Oddělením pomoci v hmotné nouzi neoznámila ve lhůtě do osmi dnů ode dne, kdy se o skutečnosti dověděla, změny ve skutečnostech rozhodných pro trvání nároku na dávku, její výši nebo výplatu. Podezřelá žena totiž neoznámila, že právě od začátku měsíce února žije ve společné domácnosti se svou matkou a že si k tomuto datu požádala o příspěvek na péči, který jí byl přiznán. Takto se neoprávněně obohatila o částku ve výši 15.856,- Kč. Policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že podezřelá žena se majetkové trestné činnosti již dopustila, a to v posledních třech letech. Rozsudkem Okresního soudu Opava byla potrestána trestem odnětí svobody v trvání sedmi měsíců, s podmíněným odkladem na dva roky. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Objasnění případu vloupání do restaurace na ulici Jánské
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 10-listopadu trestní stíhání dvaadvacetiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Činu se měl dopustit 5.listopadu v době od jednadvacáté do dvaadvacáté hodiny v Opavě na ulici Jánské. Vypáčil okno, které se nachází ve vestibulu Českých Drah, stanice Opava – Východ, a následně vnikl do samotné restaurace a jídelny. Odtud, z prostoru za barem, z uzamčené skříňky odcizil cigarety v celkové hodnotě 4.165,- Kč a finanční hotovost 2.235,- Kč, vše ke škodě osmatřicetiletého muže z Opavy. Na zařízení podezřelý muž škodu nezpůsobil. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě. Případ objasnili opavští kriminalisté ve spolupráci s policisty opavského obvodního oddělní.
Vloupání do nákladního motorového vozidla v obci Velké Heraltice
Policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili 10.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 10.listopadu v době od 16:00 do 16:08 hod. na ulici Opavské v obci Velké Heraltice vedle nakládací rampy tamní prodejny JO. Pachatel násilím překonal zámek pravých dveří kabiny řádně uzamčeného a zde zaparkovaného nákladního vozidla Iveco a vnikl dovnitř. Z lůžka za pravým sedadlem následně odcizil dámskou látkovou kabelku černé barvy. Šestatřicetiletá žena z Bohuslavic měla v kabelce svazek klíčů Fab, elektronickou čtečku příchodů a odchodů, elektronický čip k zabezpečení objektu a dámský rozkládací deštník hnědé barvy, vše v hodnotě 1.100,- Kč. Poškozením vozidla způsobil pachatel škodu ve výši 1.000,- Kč, a to společnosti se sídlem v Bohuslavicích.
Krádež příruční pokladny ze závodní jídelny v obci Bolatice
Neznámý pachatel 10.listopadu v době od 13:15 hod. do 13:55 hod. odemkl a následně vnikl pomocí shodného dozického klíče z jiných dveří do kanceláře vedoucí závodní jídelny společnosti nacházející se na ulici Hlučínské v obci Bolatice. Z nezajištěné skříně odtud odcizil kovovou příruční pokladnu zelené barvy v hodnotě 500,- Kč s finanční hotovostí 8.950,- Kč. Škodu pachatel způsobil jedné pražské společnosti.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vyhlášení pátrání po odcizeném osobním motorovém vozidle Škoda Octavia
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili 10.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v nočních hodinách z 8. na 9.listopadu v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické. Neoprávněně se zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, registrační značky 5T0 7072, modré barvy, roku výroby 2001, v hodnotě 250.000,- Kč. Pětasedmdesátiletá majitelka měla automobil odstavený v podzemních garážích v penzionu pro důchodce. Ve vozidle měla poškozená žena 8 kusů originálních CD s hudbou v hodnotě 2.000,- Kč a autorádio s CD přehrávačem značky Panasonic, v hodnotě 6.200,- Kč.
Téhož dne vyhlásili opavští policisté po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Vloupání do bytu domu na ulici 1. Máje v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 2. do 11.listopadu tohoto roku v Hlučíně na ulici 1. Máje. Nezjištěným způsobem vnikl do jednoho z bytů panelového domu a z obývacího pokoje odcizil příruční pokladnu šedé barvy v hodnotě 100,- Kč s finanční hotovostí 80.000,- Kč a osobními dokumenty. Škodu pachatel způsobil šestaosmdesátileté ženě. Na poškození zařízení bytu škoda nevznikla.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Dopravní nehodovost
V průběhu středy 10.listopadu šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem tři dopravní nehody, při kterých utrpěla jedna osoba lehké zranění. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 31.000,- Kč.
Řídil motorové vozidlo pod vlivem drog
Hlučínští policisté provedli 10.listopadu krátce po dvaadvacáté hodině v Hlučíně na ulici Ostravské silniční kontrolu osobního automobilu Opel Astra, které řídil třiadvacetiletý muž z Ostravy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s negativním výsledkem. Zkouška řidiče na přítomnost omamných a psychotropních látek pomocí testu Drugwipe 5 a Drugwipe 5+, byla ale pozitivní. Test vyzněl pozitivně na návykovou látku Amphetamines, Canabis a Cocaine. Jmenovaný se následně podrobil i odbornému lékařskému vyšetření, jehož součástí byl odběr vzorků krve a moči. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc je předmětem dalšího šetření.
Podnapilá řidička v Hlučíně
 
Strážníci Městské policie Hlučín provedli 10.listopadu kolem 22:30 hod. v Hlučíně na ulici Zahradní silniční kontrolu osobního automobilu Opel Vectra. Vozidlo řídila jednatřicetiletá žena z Hlučína. Vzhledem k tomu, že se odmítla na výzvu strážníků podrobit dechové zkoušce pomocí přístroje Drager, na místo byli přivoláni policisté České republiky, a to z hlučínského obvodního oddělení. I na druhou výzvu, tentokrát z úst státních policistů, se jmenovaná odbornému měření pomocí přístroje Drager odmítla podrobit. Následně odmítla i odborné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nebo moči. Policisté řidičce zakázali další jízdu s vozidlem, ale řidičský průkaz jí nezadrželi, neboť tento neměla za jízdy u sebe.  
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Po zadokumentování, policisté případ oznámí Odboru dopravy Městského úřadu Hlučín. Ve správním řízení hrotí jmenované trest zákazu řízení motorových vozidel až na dva roky a peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun.
Silně podnapilý muž cestoval vlakem bez platné jízdenky
Opavští policisté zajistili 10.listopadu kolem třiadvacáté hodiny v železniční stanici Českých drah Opava – Vávrovice devětadvacetiletého muže z Bruntálu. Dle oznámení sedmapadesátiletého průvodčího cestoval vlakem bez platné jízdenky, odmítl z vlaku vystoupit a choval se přitom agresivně. Vzhledem k tomu, že policisté jmenovanému naměřili přístrojem Drager hodnotu 2,11 promile alkoholu v jeho dechu, muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem