Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Událost v ulici Hasova - případ objasněn

Po eliminaci požáru našli hasiči v bytě mrtvou ženu. Na základě doposud zjištěného prošetřují krajští kriminalisté událost jako vraždu. 

Minutu před devátou hodinou jsme přijali informaci o požáru bytu v ulici Hasova v Praze Modřanech. Na místo okamžitě vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy policisté, hasiči i záchranáři.

V prvopočátku bylo nutné eliminovat požár, proto provedli hasiči násilný vstup oknem do předmětného bytu. Po uhašení plamenů informovali hasiči policisty a záchranáře, že uvnitř bytu našli ženu bez známek života.

V tu chvíli se pustili do práce přítomní zdravotníci, kteří ženu resuscitovali, avšak ve výsledku neúspěšně. Navíc při prohlídce místa události vyvstalo další nebezpečí. Uvnitř bytu byly totiž nalezeny předměty připomínající munici.

Proto byli na místo přivoláni i policejní pyrotechnici, kteří provedli odbornou expertízu nalezených věcí. Jelikož nebylo ze začátku možné jednoznačně potvrdit či vyvrátit, zda se skutečně jedná o munici, a zda je tato funkční nebo ne, nařídil pyrotechnik evakuaci celého domu a vytyčení bezpečného perimetru v okolí. Při evakuaci muselo opustit své domácnosti celkem 78 osob.

Ze všech nalezených a pyrotechniky prověřovaných věcí byl tou nejnebezpečnější granát. V tomto případě se jednalo o reálnou munici, která ale byla v době nálezu naštěstí již plně delaborovaná. Jakmile pominulo jakékoli nebezpečí, vrátili se obyvatelé domu zpět do svých domácností.

V tu chvíli se také mohlo obnovit prošetřování celé události, které bylo s o hledem na nález zmiňované munice pozastaveno. Během úkonů prováděných na místě zjistili kriminalisté krajského ředitelství pražské policie takové skutečnosti, na základě kterých celou událost v tuto chvíli prošetřují pro podezření ze zločinu vraždy.

S ohledem na stále probíhající prošetřování nelze v tuto chvíli sdělit více informací.

por. Mgr. Tomáš Hulan 2. 5. 2019

Aktualizace 3. 5. 2019

V tuto chvíli můžeme upřesnit, že obětí vraždy je šestapadesátiletá žena. Tu zatím neznámý pachatel usmrtil včera v době mezi půl osmou až půl desátou dopoledne v jejím bytě, ve kterém byla až do vraždy prokazatelně sama. Pachatel či pachatelé založili po vraždě v bytě úmyslně požár, kterým chtěli jak zamaskovat skutek samotný, tak zničit stopy.

V souvislosti s prošetřováním této události žádají nyní kriminalisté o pomoc širokou veřejnost. Apelujeme na každého, kdo v inkriminovanou dobu, tedy včera mezi půl osmou až půl desátou dopoledne, viděl v domě, jeho okolí, či přilehlých ulicích osobu, která měla zakrvácený oděv, případně byla zraněna v horní polovině těla, především pak na rukou, aby se nám přihlásil prostřednictvím linky tísňového volání.

V tomto směru také prosíme o spolupráci pracovníky jakéhokoli zdravotnického zařízení. Je totiž možné, že takto zraněná osoba v zakrváceném oděvu mohla vyhledat v některém z těchto zdravotnických zařízení odbornou pomoc.

Dále žádáme každého, kdo v danou dobu projížděl ulicí Hasova a dalšími přilehlými, a má ve vozidle palubní kameru, ať se přihlásí a kriminalistům poskytne videa z těchto zařízení. Na takovémto videu může mít totiž zachycenu hledanou osobu, aniž by o tom věděl, či si to uvědomoval.

Všechny požadované informace můžete kriminalistům předat prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 3. 5. 2019

Aktualizace 29. 5. 2019

Neprodleně poté, co lékař konstatoval, že žena zemřela násilnou smrtí, rozjeli kriminalisté 1. oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy rozsáhlé a velice podrobné prošetřování události. Jelikož se jednalo o jednoznačně zavrženíhodný skutek, bylo na místě pachatele vypátrat a zadržet v co možná nejkratší době. A to se také podařilo.

Třiatřicetiletého muže kriminalisté zadrželi už den po skutku, tedy třetího května na území hlavního města.

Byť kriminalisté podezřelého vypátrali a zadrželi velice rychle, i tak bylo pátrání po něm značně složité. Událost, tedy vražda, se totiž odehrála mezi osobami, které mezi sebou neměly žádný vztah, ba co víc. Následné prošetřování ukázalo, že se žena stala obětí tohoto násilného skutku pouze náhodou.

To, že bylo prošetřování události jako vždy velice podrobné a důsledné dokládá i ta skutečnost, že třiatřicetiletý muž je v tuto chvíli obviněn nejen z trestného činu vraždy, ale také z mravnostního deliktu, konkrétně znásilnění, kterého se měl dopustit přibližně půl roku nazpět v teritoriu Prahy 4.

Nejen na základě tohoto dalšího zjištění, týkajícího se mravnostního deliktu, prošetřují a zjišťují kriminalisté 1. oddělení pražské policie i nadále, zda obviněný nemá na svědomí mnohem víc dalších deliktů.

K obviněnému kriminalisté také zjistili, že je konzumentem omamných a psychotropních látek. Z toho důvodu zadali, krom jiného, i znalecký posudek ke zjištění, jak dalece se mohlo užívání OPL promítnout do násilnického jednání obviněného.

Třiatřicetiletému muži hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody v rozmezí od patnácti do dvaceti let nebo výjimečný trest. I proto je stíhán vazebně.

por. Mgr. Tomáš Hulan 29. 5. 2019

vytisknout  e-mailem