Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 17.3.2010

Opava - Opavský psovod a pes Hor zachránil život mladé ženy (17.3.2010) 

 

Půlnoční drama se šťastným koncem (Opava)

Dnes, několik minut po půlnoci, oznámil na linku 158 opavských policistů mladý muž rozrušeným hlasem, že se obává o život své kamarádky (21 let). Ta k němu včera přijela na návštěvu a svěřila se, že přišla o práci, což velmi těžce nesla. V noci se svou svízelnou životní situaci na návštěvě rozhodla vyřešit dobrovolným odchodem ze světa. Učinit tak hodlala skokem z okna. Mladík jí v jejím počínání naštěstí zabránil. Mladá žena však nehodlala ze svého úmyslu ustoupit, rychle se oblékla a z domu odešla s tím, že jí nikdo v odchodu ze světa nezabrání. Ještě sdělila, že skočí pod vlak.

Policisté, obsluhující linku 158 okamžitě reagovali a informace předali kolegům z Územního odboru vnější služby v Opavě. Ti neváhali ani minutu a v okolí bydliště mladíka rychle zorganizovali pátrací akci k záchraně mladého života. Povolali rovněž psovoda z oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pprap. Jakuba Hertela se psem Horem. Psovod Hertel pohotově a správně vyhodnotil veškeré dané informace, vytyčil sektor možného pohybu ženy a zde nasměroval psa. Po půlhodině intenzivního prohledávání okolí železničního koridoru psovod Jakub Hertel se psem Horem ženu nalezl živou a zdravou. Že tato událost mohla mít tragické následky potvrzuje fakt, že žena seděla v kolejišti a skutečně vyčkávala příjezdu vlaku. Navíc si ke svému odchodu ze života vybrala takové místo, které nedává strojvůdci možnost vlakovou soupravu včas zastavit. Svou roli v tomto případě sehrál i alkohol. Muži zákona předali nešťastnici do lékařské péče.

Psovod pprap. Jakub Hertel ze Skupiny základních kynologických činností oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště Opava, odvedl opět vynikající práci. Jedná se o zkušeného policistu. Uniformu muže zákona obléká již devátým rokem. Parťákem je mu v současné době 4letý německý ovčák jménem HOR. Společně ve službě dosahují znamenitých výsledků. Hor je zejména stopařem. Mezi jeho úspěchy patří mnohá vypátrání a zadržení pachatelů, jak na místě činu, tak na útěku. Díky jeho schopnostem policisté také nalezli mnohé skryté nebo odhozené nástroje útoku nebo věci, pocházející z trestné činnosti.


 

por. Bc. Darina Majková

preventivně informační oddělení

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

 

vytisknout  e-mailem