Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 15.10.2010

Opava - Dopravně bezpečnostní akce "Kamión týmu" + silně podnapilý řidič nákladního automobilu 

 

Dopravně bezpečnostní akce opavského „kamión týmu“

Ve dnech 13.-15.10.2010, vždy v době od 08:00 hod. do 14:00 hod., proběhla na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě dopravně bezpečnostní akce s označením „TIPSPOL“. Tato akce proběhla i v dalších okresech Moravskoslezského kraje a úzce navazuje na mezinárodní spolupráci bezpečnostních složek a na součinnostní opatření s Generálním ředitelstvím cel.
V praxi se jedná o důkladnou kontrolu technického stavu motorových vozidel v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady ES o silničních technických kontrolách, dále o dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí a o záležitost dodržování sociálních předpisů v dopravě (doby řízení a doby odpočinku). V návaznosti na výše uvedenou problematiku policisté také kontrolovali vše, co se týká BESIPu (bezpečnosti a plynulosti silničního provozu), řidičů a provozovatelů motorových vozidel a neopomněli pátrat po hledaných či pohřešovaných osobách a věcech pocházejících z případné trestné činnosti.

Při dopravním inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě je vytvořen již delší dobu speciální tým s názvem „Kamión tým“, kdy se jedná o tři vyčleněné policisty, kteří se v průběhu výkonu své služby převážně zaměřují na nákladní dopravu a přepravu v okrese Opava. V průběhu výše uvedené dopravně bezpečnostní akce se tito tři policisté po dobu tří dnů zaměřili na průjezd nákladních, dodávkových a užitkových motorových vozidel, které stavěli a kontrolovali na ulicích Těšínská, Rolnická-U Dráhy a Krnovská v Opavě a dále v obci Velké Heraltice. Zkontrolováno bylo několik desítek těchto vozidel, jejich řidičů a nákladů (přibližně 100), kdy bylo zjištěno 12 přestupků u řidičů (10 x vyřešeno na místě blokovou pokutou, 2 x řešeno oznámením a následným šetřením). Blokově vyřešené přestupky byly na úseku překročené povolené rychlosti jízdy, špatného předjíždění či telefonování řidičem při jízdě. Jeden případ, který byl řešen oznámením, se týká porušení sociálních předpisů v dopravě, tedy nedodržením bezpečnostní přestávky. Druhý případ, který podléhá oznámení a následnému šetření, je kontrola silně podnapilého řidiče nákladního automobilu (viz. níže). K celé akci lze dále uvést, že policisté zjistili ještě 4 případy v souvislosti s porušením silničního zákona u dopravců a majitelů firem, které budou rovněž oznámeny dopravnímu odboru Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. V této souvislosti se jedná o neúplnost předložených dokladů, jako je oprávnění k podnikání, konsesní listina či propadlá technická kontrola nebo špatný technický stav automobilu nebo přívěsného vozidla.

Tyto dopravně bezpečnostní kontroly preventivního i represivního charakteru budou v rámci okresu Opava i nadále pokračovat v následujících dnech, týdnech i měsících.

A jedna zvlášť závažná kontrola podnapilého řidiče nákladního automobilu a případ k zamyšlení :
Dne 15.10.2010 v době kolem 08:50 hod. policisté z tzv. „Kamión týmu“ dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěli a kontrolovali na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách (prodloužená ulice Rolnická u Stříbrného jezera) řidiče nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra 815 s přívěsem, a to muže ročníku narození 1965 z Nového Jičína. Ten jel po prodloužené ulici Rolnické u Stříbrného jezera ve směru od Opavy-Palhance k ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách a na valníku (přívěsu) vezl pracovní stroj. Po předložení všech dokladů, potřebných k provozu a řízení motorového vozidla byl tento řidič vyzván ze strany policistů k podrobení se dechovým zkouškám detekčním digitálním přístrojem Drager. Toto odborné měření vyznělo pozitivně, kdy mu v rozmezí 10 minut byly naměřeny hodnoty 3,05 promile a 3,17 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič doznal požití alkoholických nápojů z předchozího večera, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Přesto byl tento pětačtyřicetiletý muž policisty zajištěn a byl umístěn na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Nákladní automobil s přívěsem a nákladem byl původně zajištěn a uzamčen na místě prováděné silniční kontroly, následně si jej však převzal dispečer firmy z Novojičínska, které motorové vozidlo patří a ten si jej odvezl.
Z dosavadního šetření vyplývá, že řidič nákladního motorového vozidla započal jízdu v silně podnapilém stavu, kdy v ranních hodinách dnešního dne vyjel z Bruntálu a ujel přibližně 35 kilometrů. Povolení k jízdě mu dispečer firmy vystavil již předchozího dne. Výše uvedený pětačtyřicetiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a vše je nadále v prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů. Nutno ještě doplnit, že se u tohoto muže nejedná o první obdobný případ. V polovině ledna roku 2007 zavinil ve Studénce v okrese Nový Jičín dopravní nehodu s autobusem, kdy účastníkům střetu nebylo způsobeno žádné zranění. Tehdy řídil nákladní motorové vozidlo značky Liaz s připojeným návěsem a byl rovněž v silně podnapilém stavu, kdy mu byla naměřena hodnota 2,9 promile alkoholu v dechu. Následně mu byl příslušným orgánem uložen trest spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 42 měsíců, kdy již v dubnu roku 2009 mu byl řidičský průkaz opětovně navrácen.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem