Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 1.9.2009

Dopravně-bezpečnostní akce + "ZEBRA" k začátku školního roku na Opavsku - 1.9.2009 

 

V souvislosti s dnešním dnem 1.9.2009, kdy začíná nový školní rok 2009/2010 ve všech předškolních a školních zařízeních v celé České republice, proběhla i na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce. V rámci celého okresu Opava bylo do této akce v době od 07:00 hod. do 12:00 hod. zapojeno 30 policistů obvodních oddělení z Hlučína, Hradce nad Moravicí, Kravař, Opavy, Velkých Heraltic a Vítkova a dále policisté z dopravního inspektorátu PČR Územního odboru vnější služby Opava. Tyto policejní hlídky úzce spolupracovaly i se strážníky Městských policií z Hlučína, Kravař, Opavy, Vítkova a Budišova nad Budišovkou. Přítomni byli i 2 preventisté a tiskoví mluvčí opavské policie, a to prap. Dagmar Schindlerová a por. René Černohorský. V neposlední řadě na přechodech pro chodce v bezprostřední blízkosti škol asistovaly i osoby z řad dobrovolníků, jenž byly označeni reflexními vestami oranžové nebo zelené barvy s nápisem ŠKOLA.


 

Smyslem celé této dopravně bezpečnostní akce bylo zajištění klidného příchodu a odchodu dětí, navštěvující různé školní instituce, v průběhu prvního školního dne. Je zřejmé, že děti a mládež jsou po letních prázdninách plné dojmů, které si chtějí sdělit se svými kamarády a případně tak nevěnují zvýšenou pozornost bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Může proto často docházet ke kolizním situacím chodců (dětí) s motorovými vozidly. Rovněž i řidiči motorových vozidel byli větším výskytem policistů a policejních hlídek upozorněni, že období prázdnin je u konce, že u některých škol opět platí rychlostní omezení a že by měli očekávat náhlou nebezpečnou situaci na silnicích (například přeběhnutí dítěte mimo přechod pro chodce, vyběhnutí dětí z poza odstavených vozidel do jízdní dráhy projíždějícího řidiče apod.).

Policejní preventisté působící v okrese Opava rozdávali ve smyslu celorepublikové dopravně-bezpečnostní akce „ZEBRA-Zebra se ze Tebe nerozhlédne“ hlavně „prvňáčkům“ omalovánky a další informativní materiály s dopravní tématikou a popřáli dětem úspěšný vstup do školního života. Tato činnost byla záměrně vybrána před budovou Základní školy na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách, kde jsou budovy rozděleny po obou stranách silnice o dvou pruzích, která je velmi frekventovaná. Jsou zde zřízeny dva přechody pro chodce a rychlost je zde omezena na 30 km/hod. O této situaci byli vyrozuměni i projíždějící řidiči, poněvadž u dopravních značek omezující rychlost stáli policisté dopravního inspektorátu a strážníci Městské policie Opava. Bezpečné přecházení přes přechod u budovy školní družiny ZŠ Vrchní, kde jsou třídy pro žáky prvních ročníků, zajišťoval dobrovolník pan Jan Neudorfler z Opavy. Ten zde bude na žádost vedení místní školy a školní družiny vykonávat preventivní činnost každý pracovní den v době od 07:00 hod. do 08:00 hod. a od 12:00 hod. do 15:00 hod., kdy bude hlavně dbát na bezpečné přecházení všech chodců na přechodech pro chodce.


 

Rovněž i policisté okresu Opava v následujících dnech tohoto týdne budou ve své preventivní činnosti před školními budovami pokračovat a budou vykovávat dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu (BESIPem) u jednotlivých přechodů pro chodce na teritoriu celého Územního odboru Policie České republiky Opava.

vytisknout  e-mailem