Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Údajné nebezpečí teroristického útoku v nákupním středisku

V posledních měsících se Policie České republiky zabývá různými zprávami, které se objevují zejména na sociálních sítích.  

V posledních měsících se Policie České republiky zabývá různými zprávami, které se objevují zejména na sociálních sítích. V těchto zprávách jsou popisovány různě modifikované příběhy. Například, že občan najde peněženku s penězi, vyhledá jejího majitele, kterým je vyznavač islámského náboženství, a peněženku mu vrátí.  Majitel peněženky mu v rámci poděkování sdělí, aby po určitý časový úsek nechodil na určitá místa (např. do konkrétního obchodního domu), či aby nejezdil hromadnou dopravou (např. konkrétní linkou metra).


Tyto zprávy šířené prostřednictvím sociálních sítí v mnohých lidech vyvolávají obavu z teroristického útoku a obracejí se na policii.

Zprávy jsou zatím vyhodnocovány jako tzv. HOAX (viz níže). Spoluobčany můžeme ubezpečit o tom, že o šíření těchto zpráv Policie České republiky ví a zabývá se jimi. A to jak na úrovni krajských ředitelství, tak v rámci sekce terorismu a extremismu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Policie ČR v tuto chvíli nemá žádné informace, které by nasvědčovaly tomu, že v České republice hrozí nebezpečí teroristického útoku. Přesto jsou neustále platná preventivní opatření, která spočívají ve zvýšené hlídkové činnosti a dohledu především v místech, kde se shromažďuje více osob a na letištích s mezinárodním provozem.


Tzv. Hoax je název pro poplašné, nebezpečné a zbytečné řetězové zprávy, které se šíří na Internetu. Seznam nejrozšířenějších hoaxů je k nalezení například na www.hoax.cz.

 

3. srpna 2016
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem