Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Údaje o komunikaci na internetu - 2014

Žadatel se domáhal údajů ohledně celkových počtů úkonů, „učiněných různými útvary či složkami Policie ČR, kterými Policie ČR a další oprávněné orgány získávají údaje o komunikaci na internetu, a které mají charakter provozních a lokalizačních údajů anebo jiných údajů a informací, které policie používá pro své prověřování nebo slouží jako další informace důležité pro trestní řízení“. 

Žadatel konstatoval, že „tyto údaje a informace se získávají jak od poskytovatelů služeb elektronické komunikace a poskytovatelů služeb informační společnosti, tak vlastními postupy, kdy se údaje a informace získávají jinou cestou, než ve spolupráci s uvedenými poskytovateli služeb,“ a sdělil, že žádá o tyto údaje ve strukturované podobě, kterou dále specifikoval. Ve své žádosti konkrétně uvedl:
„Důvod žádosti
I když není povinností uvádět důvod žádosti, pro lepší komunikaci sděluji, že účelem je vytvořit si obraz o rozsahu a struktuře oprávněných zásahů do práv a svobod občanů v rozsahu požadovaných typů údajů v takové míře podrobnosti, která neohrozí žádný chráněný zájem. Výsledek by měl sloužit k lepšímu informování veřejnosti o této problematice, ke zvýšení důvěry v oprávněné orgány, k vyjasnění role poskytovatelů elektronických služeb a služeb informační společnosti.
Tato žádost navazuje na obdobnou žádost podanou v r. 2014 a záměrně zachovává stejnou strukturu, předpokládá tedy poskytnutí informací ve stejné typové struktuře, jako byla poskytnuta v r. 2014. Jelikož zpracování dříve poskytnutých údajů se opozdilo, je vhodné je nyní obohatit o údaje za r. 2014.
Struktura žádosti
Na základě konzultací u Útvaru zvláštních činností a vyřízení obdobné žádosti v r. 2014 za roky 2008-2013 předkládám žádost ve struktuře, která by měla co nejlépe odpovídat tomu, jak se požadované údaje evidují a v jaké je lze shromáždit a poskytnout.
Požadované údaje:
Údaje a informace požadované útvary policie (či policejními orgány, policisty) od jiných subjektů (poskytovatelů služeb podle zákona o elektronických komunikacích (ZEK), poskytovatelů služeb dle Zákona o službách informační společnosti (ZSIS), případně dalších) anebo získávané vlastními postupy, včetně mezinárodní spolupráce – realizováno ÚZČ (přiložená tabulka)
a) Evidenční údaje, kterými se myslí osobní údaje uživatelů a údaje k účtům. Zpravidla jde o lustrace internetového provozu - vlastnictví IP adres, e-mailových schránek ad. Údaje požaduji v členění
a. Počet dotčených osob,
b. Počet žádostí podle ustanovení právních norem - § 8 odst. 1 TŘ, § 18 ZPol, a podle dalších ustanovení, pokud byla využita, tj. kolik úkonů bylo provedeno podle každého z těchto ustanovení; Prosím, je-li to možné, uvést i jednotlivě ona případná další ustanovení (uvést § TŘ nebo ZPol), a je-li to možné i s počty úkonů.
c. Počet žádostí v členění 1) počet žádostí pro Policii ČR, včetně trestního řízení, 2) počet žádostí pro ostatní oprávněné žadatele (kumulovaně GIBS, Celní správa, Vojenská policie, BIS, VOZ, případně další žadatelé)
d. Počet žádostí z celkového počtu a je-li to možné, dotčených osob z celkového počtu v případech, kdy se údaje získávají vlastními postupy, tedy nikoli od jiných subjektů (poskytovatelů služeb podle zákona o elektronických komunikacích, poskytovatelů služeb dle Zákona o službách informační společnosti, případně dalších).

b) Provozní a lokalizační (též telekomunikační) údaje. Údaje požaduji v členění
a. Počet dotčených osob,
b. Počet žádostí podle ustanovení právních norem - § 68 a 71 ZPol (sloučeně), § 88a odst. 1 TŘ, § 88a odst. 4 TŘ, a podle dalších ustanovení, pokud byla využita, tj. kolik úkonů bylo provedeno podle každého z těchto ustanovení; Prosím, je-li to možné uvést i jednotlivě ona další ustanovení (uvést § TŘ nebo ZPol), a je-li to možné i s počty úkonů.
c. Počet žádostí v členění podle typu údaje 1) služby přístupu k internetu z pevného i mobilního připojení, 2) služby přístupu ke schránce elektronické pošty a služby přenosu zpráv elektronické pošty, 3) služby IP telefonie.
d. Počet žádostí v členění 1) počet žádostí pro Policii ČR, včetně trestního řízení, 2) počet žádostí pro ostatní oprávněné žadatele (kumulovaně GIBS, Celní správa, Vojenská policie, BIS, VOZ, případně další žadatelé)
e. Počet žádostí z celkového počtu a je-li to možné, dotčených osob z celkového počtu v případech, kdy se údaje získávají vlastními postupy, tedy nikoli od jiných subjektů (poskytovatelů služeb podle zákona o elektronických komunikacích, poskytovatelů služeb dle Zákona o službách informační společnosti, případně dalších).

c) Obsah zpráv, písemností a dokumentů. Údaje požaduji v členění
a. Počet dotčených osob,
b. Počet žádostí podle ustanovení právních norem - § 88 TŘ (zprávy), § 158 odst. 3 TŘ (obsah uložených písemností a záznamů), a podle dalších ustanovení, pokud byla využita, tj. kolik úkonů bylo provedeno podle každého z těchto ustanovení; Prosím, je-li to možné uvést i jednotlivě ona další ustanovení (uvést § TŘ nebo ZPol), a je-li to možné i s počty úkonů.
c. Počet žádostí v členění podle typu údaje 1) e-maily, 2) další obsah přenášené komunikace (sledované stránky, stahování obsahu ad.), 3) zjišťování obsahu jiných písemností a záznamů uchovávaných v soukromí.
d. Počet žádostí v členění 1) počet žádostí pro Policii ČR, včetně trestního řízení, 2) počet žádostí pro ostatní oprávněné žadatele (kumulovaně GIBS, Celní správa, Vojenská policie, BIS, VOZ, případně další žadatelé)
e. Počet žádostí z celkového počtu a je-li to možné, dotčených osob z celkového počtu v případech, kdy se údaje získávají vlastními postupy, tedy nikoli od jiných subjektů (poskytovatelů služeb podle zákona o elektronických komunikacích, poskytovatelů služeb dle Zákona o službách informační společnosti, případně dalších).
Další upřesnění žádosti a jejího vyřízení
a. Časový rozsah požadovaných údajů
Dovoluji si požádat o údaje v ročním vyjádření.
Prosím o poskytnutí údajů za rok 2014.
b. Forma poskytnutí údajů
Pro snadnější sestavení a předání požadovaných údajů přikládám tabulku (sešit formátu MS Excel) s připravenou strukturou pro vložení údajů. Prosím údaje vložit do příslušných listů.
Poznámka k polím „CELKEM“: tato pole jsou uvedena pouze pro případy, kdy nelze uvést jednotlivé položky a uvede se jen celkový součet (není tedy třeba do nich vkládat hodnoty, pokud jsou jen součtem jiných vložených údajů).
c. Vzdání se požadavku na vydání rozhodnutí
V případech, kdy v žádosti uvádím „je-li to možné“, sděluji předem povinnému subjektu, že neočekávám, že by případně vydával rozhodnutí o odmítnutí takové podmíněné části žádosti, a spokojím se se sdělením, že takové členění není možné. Prosím pouze uvést, zda to není možné z důvodu technickoorganizačního nebo z důvodu právního. Pokud by bylo nutné upřesnění takové situace (což nepředpokládám), řešil bych to konzultací a případně samostatnou úzkou žádostí, tak, aby se proces vyřízení této žádosti zbytečně nekomplikoval.“
Policie České republiky posoudila předmětnou žádost a zaslala žadateli soubor ve formátu xls, v němž poskytla požadované statistické údaje. Zaslaný soubor neobsahuje údaje o počtech dotčených osob (písmeno a) bod a. a písmeno b) bod a. písemného zpracování žádosti), neboť tyto údaje povinný subjekt neeviduje a statisticky nevykazuje.
PhDr. Jiří Vokuš, 13. srpna 2015
 

vytisknout  e-mailem