Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Účetní získala 1,5 milionu

SVITAVSKO - Osmačtyřicetiletá žena pravděpodobně přišla na způsob, jak přinášet do rodinného rozpočtu významnou finanční částku. Neoprávněné účetní praktiky jí po několik let pomáhaly zakrývat, že si ponechávala část plateb hrazených samoplátci za různé zdravotní výkony a služby. 

Přestože postupovala promyšleným způsobem, vedení zdravotnického zařízení v průběhu času zaznamenalo disproporce mezi stejnými druhy příjmu v obdobných zdravotnických zařízeních a přistoupilo k provedení hloubkové kontroly.

Z původně zjištěných chybějících cca 500tisíc korun za léta 2018 a 2019, se celková výše škody nakonec vyšplhala až na cca 1,5 milionu. Zjišťování celkové škody již probíhalo za účasti policie. V součinnosti svitavských kriminalistů a managementu poškozeného zdravotnického zařízení bylo zjištěno, že od roku 2016 do září 2019 měla podezřelá osoba v 514 případech zasahovat do pokladních dokladů k platbám za lékařské zákroky, zdravotnické pomůcky, ale i obědy zaměstnanců. Kriminalisté ze Svitav obvinili účetní z trestného činu zpronevěry. Žena s kriminalisty od prvopočátku spolupracuje a svého jednání lituje. Je stíhána na svobodě a značnou část škody již dokonce uhradila.

Peníze dle její výpovědi užila pro potřebu rodiny. Za trestný čin zpronevěry ji hrozí v případě soudem uznané viny až 8leté vězení.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
10. dubna 2020

vytisknout  e-mailem