Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Účetní firmě zpronevěřila patnáct milionů

ZLÍNSKÝ KRAJ: Ekonomka i její partner skončili ve vazbě. 

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality zlínského krajského ředitelství obvinili ze zločinu zpronevěra dvaačtyřicetiletou ženu a jejího přítele. Společnosti totiž žena jako její hlavní účetní v průběhu jedenácti let zpronevěřila více než patnáct milionů korun. Částky postupně odčerpávala z firemního účtu na účet svého partnera, se kterým si pak peníze společně užívala.
Podezření ze zpronevěry nám vedení firmy oznámilo v dubnu 2012, po odchodu této zaměstnankyně do jiné společnosti. Nová účetní totiž začala pracovat na dokladových inventurách a zjistila, že mnohé peněžní transakce v posledních letech byly nestandardní. Například odvod peněz vedený jako „silniční daň“, kterou firma ani platit neměla, a která se běžně platí přímo finančnímu úřadu na účet České národní banky, končila na účtu fyzické osoby. Jak policisté později zjistili, šlo o účet partnera hlavní účetní a kromě něj k němu měla dispoziční právo i ona sama.
Z vyšetřování vyplynulo, že účetní převáděla částky v řádech desítek tisíc korun na účet svého přítele už od června roku 2000, a než ze společnosti odešla, udělala to celkem v pěti stech případech. Svému bývalému zaměstnavateli tedy dluží zmíněných patnáct a půl milionu korun.
Partner hlavní ekonomky se na zpronevěře podílel tím, že jí pomáhal. Mimo jiné založil účet, na který byly peníze převáděny.
Soud souhlasil s návrhem na vzetí do vazby u obou obviněných. Vzhledem k velkému rozsahu škody, kterou firmě způsobili, jim teď hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let. Kriminalisté navíc zajistili zbytek peněz na účtu obviněných i všechen majetek včetně nemovitostí a pozemků, kterými disponovali. Společnosti, která čtrnáct let ženu zaměstnávala, se tedy část dlužné částky určitě vrátí.
V poslední době jde o druhý případ takto rozsáhlé zpronevěry. Nedávno kriminalisté z uvedeného trestného činu obvinili ženu ze Zlínska, která pracovala jako bankovní pokladní a z banky vynášela hotovost (http://www.policie.cz/clanek/pokladni-zproneverila-miliony.aspx). Zpronevěřila celkem šest milionů korun. Dnešní případ je mimořádný škodou a také rafinovaností, s jakou hlavní účetní firmy platby kamuflovala.
 
1. června 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková
 

vytisknout  e-mailem