Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

U vody dávejte pozor!

TEPLICKO - Nenechávejte děti u vody bez dozoru, může to mít fatální následky. 

U vody dávejte pozor!

     Tepličtí kriminalisté prověřují případ, ke kterému došlo ve středu odpoledne v teplickém bazénu. Po patnácté hodině jsme přijali oznámení, že v aquacentru téměř utonul nezletilý chlapec, který byl ve vážném stavu převezen do nemocnice. Zda došlo k porušení zákonem stanovených povinností je předmětem dalšího prověřování.

     V souvislosti s tímto případem upozorňujeme návštěvníky bazénů, koupališť a dalších vodních ploch, aby věnovali zvýšenou pozornost dětem, s kterými taková místa navštěvují. K fatálním následkům může dojít také na zahradě, pokud rodiče, nebo příbuzní nechají děti bez souvislého dozoru na místech, kde mají přístup k vodě. Utonutí je častou příčinou dětské úmrtnosti, ale i topení může mít velmi vážné zdravotní následky. K topení dochází obvykle v nečekaných chvílích a je záležitostí několika vteřin, než postižený ztratí vědomí, bez včasného zásahu pak dochází k nevratnému poškození mozku, nebo úmrtí.

     Právě proto vyžaduje návštěva míst, kde hrozí riziko topení, zvýšený dohled nad dětmi. Ideální je zabránit nezletilým v nekontrolovaném přístupu k vodě, například oplocením bazénu a odstraněním schůdků. Nejúčinnější prevencí utonutí dětí je nepřetržitý dohled a to i v případě, že se jedná o plavce, v případě neplavců je nutné děti vybavit nafukovacím kruhem, nebo rukávky a zabránit přístupu k vodě bez dozoru zodpovědné osoby. Na volných vodních plochách doporučujeme nepouštět děti samotné na nafukovacích prostředcích na místa, kde kvůli výšce nedosáhnou na dno. Častá jsou také zranění spojená s vodními sporty, většina těžkých poškození páteře a míchy vzniká následkem skoku do neznámé vody, následkem bývá ochrnutí těla, ale i smrt.

     Současně žádáme spoluobčany, kteří ve středu 19. července kolem 15:40 hodin navštívili teplické aquacentrum a nebyli dosud kontaktováni policií a mohli by k případu poskytnout svědectví, aby informace sdělili kriminalistům Územního odboru Teplice buď osobně, nebo na linku 974 439 603.

U vody dávejte pozor.mp3

Nesplácí úvěry

     Až pětiletý trest odnětí svobody hrozí 23leté ženě, která se neoprávněně obohatila o téměř šedesát tisíc korun. Je podezřelá, že v místě svého bydliště sjednala telefonicky, elektronicky nebo osobně s osmi poškozenými společnostmi půjčky a úvěry ve výši 64 tisíc korun, z nichž uhradila jen malou část a zbytek do současné doby nezaplatila.

     Do žádostí a elektronických formulářů uváděla záměrně nepravdivé skutečnosti o své finanční situaci, protože si byla vědoma, že by jinak finanční prostředky neobdržela. V době, kdy o peníze žádala, totiž z již dříve uzavřených smluv měsíčně splácela částku, která převyšovala její příjmy, takže si musela být vědoma, že nebude moci dostát svým dalším finančním závazkům. Žena byla obviněna z přečinu podvodu, její vyšetřování probíhá na svobodě.

Krást se nevyplácí

     O tom, že krást se nevyplácí, by mohl vyprávět 39letý recidivista, který v polovině května ukradl v Teplicích datový kabel. Pilkou odřezal asi dva metry kabelu, následkem jeho poškození došlo k přerušení datových a hlasových služeb účastníků veřejné komunikační sítě.

     Ještě týž den se vydal znovu krást a jeho cílem byl opět kabel. Kolem čtvrté hodiny ranní vlezl do příkopu a pilkou na železo začal odřezávat vysokonapěťový kabel, který sloužil k napájení trafostanice. Podcenil ale riziko a byl zasažen elektrickým výbojem. Zloděj byl podle svých slov tak otřesen, že na místě činu nechal nářadí i svůj batoh a utekl do opuštěné budovy, kde přespává. Tam ho v zuboženém stavu našla žena, která mu přivolala sanitku. Vyšetřovatel v minulosti 17krát trestaného recidivistu obvinil z trestných činů krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, v případě uznání viny ho může soudce poslat až na šest let zpátky za mříže.

Prodal cizí auto

     Z přečinu zpronevěry je podezřelý 20letý muž, který si od svých známých půjčil osobní auto. S vozidlem ale havaroval, takže jim zavolal, že ho nechá na své náklady opravit a pak jim ho vrátí. Když ale auto ani po několika měsících nedostali zpátky, pojali podezření, že ho muž zpronevěřil. Jejich obavy se ukázaly opodstatněné, muž se jim přiznal, že vozidlo v hodnotě 40 tisíc korun prodal a peníze utratil. Nepoctivec byl obviněn z přečinu zpronevěry a v případě uznání viny mu hrozí až dva roky vězení.

21. 7. 2017, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem