Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

U D1 si mohli nechat řidiči změřit zrak

KRAJ - Řidiči měli možnost nechat si změřit zrak. Po pár vteřinách obdrželi výsledek měření i doporučení od specialisty - optometristy. 

Řidiči a řidičky, kteří včera jeli po 52km dálnice D1 a zastavili se na benzinové čerpací stanici, měli možnost využít preventivní osvětové akce středočeských policistů – přímo v policejním stánku si mohli nechat změřit zrak.

Na stanovišti byl spolu s policisty také specialista – optometrista – se speciálním přístrojem na měření zraku – autorefraktometrem. Této možnosti využilo během pětihodinové akce na šest desítek řidičů a řidiček.

Na základě rychlého a nenáročného vyšetření, kdy speciální přístroj zacentroval na střed zorničky oka a spustil automatické měření, se řidiči a řidičky po několika málo vteřinách dozvěděli výsledek. Naměřené hodnoty vyjely z přístroje na lístku, který si řidiči odvezli, a to i s výkladem optometristy a radami se zaměřením na prevenci zraku při řízení motorových vozidel.

Výsledky screeningu byly pro řidiče pouze orientační, nejednalo se o klasické vyšetření jako u očního lékaře či optometristy v oční optice (takové vyšetření je zakončeno subjektivním vyšetřením a musí být prováděno v oční ambulanci či oční optice, která je poskytovatelem zdravotní péče). Nicméně odchylky se řidiči dozvěděli přímo na místě, případně i to, zda je nutné již neoddalovat návštěvu očního lékaře.

Vyšetřením autorefraktometrem prošlo 44 řidičů a 16 řidiček, nejvíce se o měření zajímali a podstoupili jej řidiči a řidičky věkové kategorie mezi 41 a 55 lety (bezmála tři desítky), dále pak 19 řidičů věkové kategorie 18 – 40 let a více než desítka řidičů nad 56 let. Naprosto bez problémů a bez nutnosti řešit zrak dioptrickými brýlemi bylo 18 řidičů, jako nevyhovující zaznamenal přístroj 26 řidičů a řidiček. Těm optometrista doporučil návštěvu očního lékaře.

Vzhledem k velkému zájmu řidičů a řidiček o měření zraku chystá středočeská policie ve spolupráci s optometristy ještě několik podobných akcí v rámci kraje.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
16. července 2020

 

Odkazy do noveho okna

měření zraku 6

měření zraku 6 

Detailní náhled

měření zraku 7

měření zraku 7 

Detailní náhled

měření zraku 8

měření zraku 8 

Detailní náhled

měření zraku 9

měření zraku 9 

Detailní náhled

měření zraku 10

měření zraku 10 

Detailní náhled

měření zraku 1

měření zraku 1 

Detailní náhled

měření zraku 2

měření zraku 2 

Detailní náhled

měření zraku 3

měření zraku 3 

Detailní náhled

měření zraku 5

měření zraku 5 

Detailní náhled

měření zraku 4

měření zraku 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem