Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

U cyklostezky našel granát

České Budějovice – Nalezenou munici – plně funkční dělostřelecký granát si odvezl pyrotechnik.  

Munice.jpg
Na lince 158 přijal uplynulý čtvrtek, krátce po desáté hodině ranní, operační důstojník oznámení o nálezu munice. Munici nalezl 63letý muž na pravém břehu řeky Vltavy v Českých Budějovicích - v místech u cyklostezky, při prořezávání porostu. Na místo nálezu se dostavili policisté z českobudějovického obvodního oddělení a pyrotechnik, který určil, že se v daném případě jedná o plně funkční dělostřelecký granát ráže 7,5 cm. Policejní specialista následně munici zajistil a převezl ji k bezpečnému zlikvidování.

Českobudějovičtí policisté často řeší případy týkající se náhodných nálezů podezřelých předmětů, staré munice nebo výbušnin. Občas bohužel může docházet k tomu, že lidé při neopatrné manipulaci s výbušninami utrpí smrtelná zranění nebo těžká zranění s trvalými následky.

Proto je na místě dodržovat následující doporučení:
- při nálezu výbušnin, zbraní nebo střeliva zásadně nepodnikejte žádné kroky k jejich likvidaci a s těmito věcmi nijak nemanipulujte
- nepodceňujte ani staré a značně zkorodované výbušniny, střelivo nebo zbraně - korozí může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí v extrémním případě i nepatrný otřes způsobený dotykem lidské ruky
- prostor nálezu je třeba ihned uzavřít před vstupem nepovolaných osob, zejména dětí
- ihned je nutno vyrozumět Policii ČR, nejlépe prostřednictvím tísňové linky 158
- o hrozbě tohoto nebezpečí nezapomeňte přiměřenou formou informovat také svoje děti!
Nálezy munice a dalšího podezřelého materiálu jsou nejčastější na jaře a na podzim. Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musí zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi. Ve chvíli, kdy na místo dorazí policie, je zajištěno a označeno tak, aby byl znemožněn přístup dalším osobám. V případech, kdy jde o nálezy na polích a v lokalitách, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, mohou být takové předměty likvidovány přímo zde. Ve většině případů však policisté přepravují nebezpečný nález k odborné likvidaci na určené místo.

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
7. dubna 2013
 

vytisknout  e-mailem