Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Týrání zvířat

ŽELEZNORUDSKO - Policisté počátkem měsíce prosince našli dvě vyhladovělé fenky. Muž byl obviněn z přečinu týrání zvířat. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ukončili prověřování případu, kdy se jednalo o podezření z týrání zvířat.

Počátkem měsíce prosince loňského roku policisté na obvodním oddělení v Železné Rudě zjistili, že na neoploceném pozemku se mimo obec Alžbětín, v psím kotci nachází dvě fenky, které byly zanedbané, vyhladovělé a vyhublé.

Policisté oznámili věc veterinární správě i příslušnému odboru životního prostředí, s jejichž zástupci byly fenky následně odebrány majiteli a převezeny do psího útulku v Klatovech. Ve věci byl vyžádán znalecký posudek.

V rámci prověřování bylo zjištěno, že podezřelý muž úmyslně fenkám, plemene Sibiřský Husky a křížence plemen Sibiřský Husky a Malamut, dlouhodobě nepodával krmivo ani vodu. Dvě fenky byly vyhublé i vyčerpané v důsledku hladovění a dehydratace.

Od komisaře převzal usnesení o zahájení trestního stíhání devětačtyřicetiletý muž ze Železnorudska, který byl obviněn z přečinu týrání zvířat, protože nezajistil fenkám potřebnou péči.

Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, se za týrání považuje, z jiných než zdravotních důvodů  omezovat výživu zvířete včetně jeho napájení. Muž na místě veřejnosti přístupném úmyslně trýznivým způsobem týral dvě fenky, protože těmto prokazatelně nepodával krmení ani nezajistil vodu.

Dále je každý povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete, a učinit opatření proti úniku zvířat.  

Zvíře nesmí být chováno jako zvíře v zájmovém chovu, jestliže nejsou zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb nebo jestliže se zvíře nemůže adaptovat, přestože tyto podmínky zabezpečeny jsou.

Každý, kdo chová zvíře v zájmovém chovu, odpovídá za jeho zdraví a dobrý stav.

nprap. Ladmanová Dana

9. března 2018

vytisknout  e-mailem