Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Týrání zvířat

KLATOVSKO - Chovatel psů převzal sdělení podezření. V měsíci červnu ponechal štěňata na odlehlém místě. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ukončili prověřování případu, kdy se jednalo o podezření z týrání zvířat.

Na odlehlém místě nedaleko obce Měčín dne 18. června tohoto roku ve večerních hodinách chovatel psů úmyslně odložil jedenáct štěňat. Muž se chtěl štěňat ve stáří 10 až 20 dnů zbavit.

Následující den, tj. 19. června třicet minut po deváté hodině občanka oznámila na policii nález štěňat, kdy pět již bylo uhynulých. Zbývajících šest bylo umístěno do psího útulku v Klatovech. Ve věci byl vyžádán odborný posudek.

Od komisaře převzal ve zkráceném půřípravném řízení sdělení podezření devětačtyřicetiletý muž ze Švihovska z přečinu týrání zvířat. Muž vystavil štěňata stresu a utrpení v důsledku hladovění a vysílení.

Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, se za týrání považuje, z jiných než zdravotních důvodů omezovat výživu zvířete včetně jeho napájení, nestanoví-li zvláštní předpis jinak.

Dále je každý povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete, a učinit opatření proti úniku zvířat.

Zvíře nesmí být chováno jako zvíře v zájmovém chovu, jestliže nejsou zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb nebo jestliže se zvíře nemůže adaptovat, přestože tyto podmínky zabezpečeny jsou.

Každý, kdo chová zvíře v zájmovém chovu, odpovídá za jeho zdraví a dobrý stav.

nprap. Ladmanová Dana

18. července 2018

vytisknout  e-mailem