Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Slovo úvodem

 

 

OOP Týniště nad OrlicíVítáme Vás na internetových stránkách  Obvodního  oddělení Policie ČR Týniště nad Orlicí. Na   těchto stránkách budou pravidelně  zveřejňovány aktuality o službě  našeho obvodního oddělení a  prezentace naší  práce široké veřejnosti města Týniště nad Orlicí a okolních  obcí.
Naším  cílem je ochrana bezpečnosti a  pořádku ve společnosti, prosazování  zákonnosti, ochrana práv a svobod občanů,  odhalování trestné  činnosti a především usilování o trvalou podporu a důvěru  veřejnosti.

 

TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

Orlice - foto Pavel Bednář

 

Město se rozkládá v blízkosti soutoku Tiché a Divoké Orlice. Pro borové lesy, které město obklopují, bývá také nazýváno „městem v lesích“. Název Týniště vznikl ze slova „týn“, což znamenalo opevněný hrádek na vyvýšeném místě.
První písemná zmínka o městě pochází z roku 1361. U soutoku obou řek vznikla nejprve kupecká osada s trojhranným náměstím a farním kostelem. V 15. století obec náležela k panství pánů z Kunštátu, od roku 1577 k častolovickému panství, které od roku 1695 vlastni rod Šternberků. V první polovině 16. století byly v obci a jejím okolí vybudovány četné rybníky.
Novodobý ráz Týniště nad Orlicí získalo v 19. století, kdy se stalo důležitou železniční křižovatkou tratí z Prahy do Hanušovic a z Chocně do Meziměstí.
Na město bylo Týniště nad Orlicí povýšeno v roce 1914 císařem Františkem Josefem I.
Náměstí města dominuje barokní kostel svatého Mikuláše, který byl ve třech etapách vybudován v letech 1672 – 1788. Zděnému kostelu předcházela původní dřevěná stavba, která několikrát vyhořela.
por. Mgr. Alena Kacálková
 

vytisknout  e-mailem