Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Týdenní dopravně bezpečnostní akce

Jihočeský kraj - Policisté připravovali bezpečnostní akcí řidiče na nástup školního roku a zvýšený pohyb dětí na komunikacích.  

Dopravní policisté a policisté pořádkové služby celý minulý týden od pondělí do neděle, připravovali jihočeské řidiče na závěr prázdnin, začátek školního roku a tím i na zvýšený pohyb školáků po komunikacích. A jak jinak nežli naplánovanou dopravně bezpečnostní akci, která byla zostřena především o víkendových dnech. Jihočeští policisté se v síle bezmála 160 policistů a policistek zapojili do dopravně bezpečnostní akce, plánované v rámci mezinárodní spolupráce TISPOL. S bezpečnostní akcí se setkali řidiči, zvláště ti neukáznění, po celém kraji. Akce byla zaměřena především na kontrolu alkoholu a drog u řidičů, rychlou a bezohlednou jízdu, osvětlení vozidel, přepravu dětí ve vozidlech, technický stav čtyřkolových miláčků i předepsané doklady. Policisté v rámci akce zkontrolovali více jak 1060 vozidel.


Celkem policisté zjistili 469 přestupků. Jednatřicet hrubých přestupků oznámili správním orgánům. V blokovém řízení vyřešili na místě celkem 438 přestupků.


V rámci akce policisté "potrestali" 265 řidičů za rychlou jízdu. Ve čtyřech případech policisté zjistili u řidičů požití alkoholických nápojů. Těmto přistiženým výtečníkům strážci pořádku odebrali řidičská oprávnění a viníky předali správnímu orgánu. U 15 řidičů zjistili policisté nepoužití bezpečnostních pásů. Jízda bez řidičského oprávnění se nevyplatila osmi řidičům. U dvou řidičů z povolání, policisté zjistili a prokázali nedodržení bezpečnostních přestávek. Policisté ověřovali také technický stav automobilů, zjistili celkem padesát šest nevyhovujících vozidel.


Policisté však také překvapivě konstatovali, že ani v jednom případě nezjistili, že by řidič hazardoval se životy a zdravím převážených dětí, všechny byly řádně připoutané v autosedačkách.


V jednom případě řešili dopravní policisté i trestný čin za volantem, alkohol. Sedm řidičů nepředložilo doklad o pojištění vozidla. Při akci policisté "narazili" na dvě hledané osoby. Celkem při akci strážci pořádku podrobněji prověřili a zkontrolovali 208 řidičů, převážně těch, kteří popisem odpovídali osobám v pátrání, či neměli v pořádku předepsané doklady.


Týdenní akce měla řidičům připomenout správné chování na silnici, letní období vyplněné prázdninami končí a řidiče žádáme: „Jezděte opatrně, nechvátejte, zbytečně neriskujte! Na silnicích se zvýší pohyb dětských účastníků silničního provozu. Respektujte přechody pro chodce, buďte ostražití u škol, jídelen a hřišť!“

Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

31. srpna 2010

  

vytisknout  e-mailem