Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Týden vědy a techniky 2016

V rámci programu největšího vědeckého festivalu zazní zajímavé přednášky z kriminalistiky, které přednesou znalci Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP).  

Týden vědy a techniky pořádá Akademie věd ČR ve spolupráci s dalšími padesáti organizacemi ve dnech 1.–13. listopadu 2016 v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a na dalších místech po celé České republice. 

Letošní, šestnáctý ročník festivalu se ponese v duchu motta „Za hranice známého“. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, vědecké kavárny, workshopy, semináře, komentované prohlídky či divadelní hry. Festival oslovuje zejména studenty středních škol, pro které jsou připraveny především přednášky a exkurze v dopoledních hodinách. Odpolední, podvečerní a doprovodné programy jsou pak určeny pro širokou veřejnost. 

Baner TVT 2016.jpg
KÚP do programu Týdne vědy a techniky přispívá každý rok. Letos budou odborné přednášky zaměřeny na oblast antropologie, entomologie a balistiky.

Tajemný svět forenzní balistiky
1. listopadu 2016, od 18:00 hodin, Liberec, Krajská vědecká knihovna v Liberci    
9. listopadu 2016, od 17:00 hodin, Olomouc, Vědecká knihovna v Olomouci  

Forenzní balistika patří k nejstarším kriminalistickým metodám. Její základy byly položeny před sto lety. V jednadvacátém století používají balistici nejmodernější technologie, jako jsou: 3D skenování povrchu střel a nábojnic, animace střelecké události na místě činu a speciální databáze. Individuální a skupinová identifikace - ztotožnění zbraně pachatele je prováděno pomocí moderních počítačových metod. Balistika se podílí na objasňování nejzávažnějších trestných činů, např. usvědčení „Lesního vraha“ Viktora Kalivody, ale i atypických případů (sebevražda kuší nebo postřelení toaletním papírem).
Přednášející: Plk. Ing. Bohumil Planka, CSc., je absolventem ČVUT v Praze. Od roku 1979 pracuje v Kriminalistickém ústavu Praha jako znalec v odvětví kriminalistické balistiky. Je aktivní na poli výzkumu, věnuje se přednáškové a publikační činnosti, podílí se na vzdělávání nových specialistů. Je autorem knihy Kriminalistická balistika. 

 

Forenzní entomologie aneb Co nám může prozradit hmyz nejen o mrtvém těle
8. listopadu 2016, od 17:00 hodin, Praha, Akademie věd ČR, Velký sál
11. listopadu 2016, od 18:00 hodin, Brno, Hvězdárna a planetárium Brno

Forenzní entomologii řadíme v rámci kriminalistiky do speciální biologie. Využívá znalostí hmyzu a ostatních bezobratlých nejčastěji ke stanovení doby úmrtí u lidí, kteří zemřeli násilnou smrtí, nebo beze svědků a jejichž tělo bylo nalezeno až po delší době. Poznatky entomologie mohou také pomoci kriminalistům při vyšetřování případů zanedbání péče o svěřenou nebo nemohoucí osobu či při dokazování porušení pravidel při výrobě, skladování a přepravě potravin. Přednáška přiblíží nejen stávající stav forenzní entomologie, ale také zajímavé kazuistiky a nové poznatky z praxe i experimentů.
Přednášející: Ing. Hana Šuláková, Ph.D., vystudovala Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně. V Kriminalistickém ústavu Praha působí od roku 2002. Věnuje se kriminalistické humánní biologii a speciální biologii-zoologii. Vykonává znaleckou a vědecko-výzkumnou činnost, podílí se na mezinárodní spolupráci a rozvoji forenzní entomologie v ČR.

 

Forenzní antropologie – od nálezu k identifikaci
10. listopadu 2016, od 17:00 hodin, Praha, Akademie věd ČR, Velký sál
Forenzní antropologie je jednou ze stěžejních metod identifikace v kriminalistice. Přednáška seznámí s novými vědeckými metodami, jež antropologové používají k určení biologického profilu z lidských pozůstatků. Nejen kosti, ale i zuby a nalezené vlasy poskytují velice cenné informace vedoucí k odkrytí ztracené identity.     
Přednášející: Plk. RNDr. Hana Eliášová, Ph.D., je absolventkou Masarykovy university v Brně. Celý svůj profesní život pracuje v Kriminalistickém ústavu Praha, kde se věnuje znalecké činnosti a výzkumu v oblasti forenzní antropologie. Je aktivní na poli výzkumu, věnuje se publikační a přednáškové činnosti.

 

Výstava: Sběratelé kostí po česku
4.–6. listopadu 2016, od 10:00 do 18:00 hodin, Akademie věd ČR

Nálezem kosterních pozůstatků začíná složitá mašinérie policejního vyšetřování, jehož cílem je zjistit identitu osoby, příčinu úmrtí, a pokud je zjištěno cizí zavinění, vypátrat pachatele. Identifikace kosterních pozůstatků může být v některých případech velice obtížná. Jak postupují kriminalističtí antropologové při identifikaci kosterních pozůstatků, jaké při tom používají metody a přístrojovou techniku? Co o člověku prozradí kosti? Jak důležité jsou v procesu identifikace zuby? Odpovědi na tyto a další otázky odhalí expozice antropologie Kriminalistického ústavu Praha.

Více o programu Týdne vědy a techniky 2016 najdete na: http://www.tydenvedy.cz/index.html

 

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
1. listopadu 2016

 

 

vytisknout  e-mailem