Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Týden bezpečnosti na železnici

KRAJ: Policisté dohlíželi na chodce, cyklisty i motoristy. 

Jihomoravští policisté se v týdnu od 11. do 18. září 2017 zapojili do celorepublikové policejní akce RAIL ACTION WEEK. Ta se zaměřila na kontrolu protiprávního jednání ohrožující provoz nebo bezpečnost železniční dopravy, zejména na neoprávněný pohyb osob v kolejišti, železničních přejezdech a přechodech. Jednotlivé policejní hlídky měly za úkol v daném prostředí zaměřit činnost zejména na tyto oblasti:

  • kontroly železničních přejezdů, dopravního značení, kontroly míst na železniční trati v souvislosti se zvýšenou nehodovostí na přejezdech
  • přecházení kolejí v místech, kde je to zakázáno,
  • poškozování zařízení vagonů a železniční infrastruktury
  • funkčnost zabezpečovacích zařízení na železničních přejezdech (závory a světelná přejezdová zabezpečovací zařízení) a dodržování zákazu vstupu a vjezdu na železniční přejezd, jsou-li tato zařízení v činnosti, překročení rychlosti na železničním přejezdu, apod.,

V další fázi pak policisté prováděli kontroly vlakových souprav se zaměřením na pachatele poškozování těchto souprav a dále kontrolu obecně prospěšných zařízení na železnici. Současně se hlídky zaměřovaly na kontrolu požívání omamných a psychotropních látek ze strany vlakového personálu.

Během týdenní akce se na jednotlivých stanovištích v rámci Jihomoravského kraje vystřídalo 230 policistů, kteří zkontrolovali 203 železničních přejezdů, 182 chodců a cyklistů a další stovky vozidel na železničních přejezdech a přechodech, provedli 97 dechových zkoušek a testů na omamné látky u vlakového personálu. Výsledkem této akce je 44 zjištění porušení předpisů, které policilsté řešili pokutou na místě nebo oznámením na příslušný správní orgán. Nejvíce chybovali chodci, kteří vstupovali do kolejiště v době nebo v místě, kde je to zakázáno.

por. Bc. Petr Zámečník, 19. 9. 2017

vytisknout  e-mailem