Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tvoje cesta s prevencí

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence společně s policisty územního odboru v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku navštívil žáky z mateřských a základních škol, ale i studenty střední odborné školy. 

K setkáním docházelo především v dopoledních vyučovacích hodinách, kdy policisté navštívili školy v Čestlicích, Dolních Břežanech, Jesenici, Jílovém u Prahy, Mukařově, Psárech, Říčanech, Světicích a Tehově, při kterých bylo realizováno více jak tři desítky seminářů s různým tematickým obsahem.
Žáci I. stupně se seznámili především se zásadami správného chování účastníka v silničním provozu, a to zejména z pozice chodce, cyklisty, či spolujedoucího v automobilu. Dále si děti s policistou povídaly o tom, jak se mají bezpečně chovat při setkání s cizí osobou, psem nebo při nálezu nebezpečného předmětu, jak správně volat v případě potřeby na tísňové linky složek integrovaného záchranného systému. Pozornost byla věnována i bezpečnému chování v kyberprostoru a na sociálních sítích.
V rámci preventivních seminářů se žáci II. stupně a studenti středních školy se také seznamovali s problematikou věkové hranice trestní odpovědnosti a kriminality mládeže, zejména jaké právní důsledky přináší zneužívání a manipulace s návykovými látkami a alkoholem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže, jak si poradit se šikanou, kyberšikanou a s jakým nebezpečím se mohou setkat v kyberprostoru, jak předejít například případným rizikům v souvislosti s užíváním moderních komunikačních technologií, jakož i v prostředí sociálních sítí.
Předškolní děti se seznamovaly se zásadami bezpečného chování v silničním provozu, pokud jsou chodci, cyklisty. Dále si s nimi policista povídal o zásadách bezpečného chování, například při setkání s cizí osobou nebo neznámým psem.
Témata preventivních seminářů a setkání vycházela z konceptu policejní prevence, zejména jejích třech podsekcí: Tvoje cesta v dopravě, Tvoje cesta načisto a Tvoje cesta onlinem, které cílí především na stanovené priority policejního prezidenta, tedy drogovou kriminalitu, bezpečí v online prostředí a bezpečí v dopravě. V rámci jednotlivých seminářů byly pak realizovány různé preventivní projekty, například „Zebra se za tebe nerozhlédne“, „Na kole jen s přilbou“, „Markétina dopravní výchova“, „Tvoje cesta načisto“, „Šikaně šanci nedáme“ a mnoho dalších.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
25. března 2024

Odkazy do noveho okna

prevence 1.

prevence 1. 

Detailní náhled

prevence 2.

prevence 2. 

Detailní náhled

prevence 3.

prevence 3. 

Detailní náhled

prevence 4.

prevence 4. 

Detailní náhled

prevence 5.

prevence 5. 

Detailní náhled

prevence 6.

prevence 6. 

Detailní náhled

prevence 7.

prevence 7. 

Detailní náhled

prevence 8.

prevence 8. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem