Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tvoje cesta onlinem

Praha venkov - VÝCHOD – Policejní preventistky dětem ukazovaly způsob, jakým s nimi internetoví predátoři manipulují a jak snadno se dají získat informace o nich samotných z pouhých fotografií, které zveřejňují. 

Dne 16. května tohoto roku navštívily v dopoledních hodinách policejní preventistky žáky pátých ročníků Základní školy v Čelákovicích.

V rámci preventivního projektu „Tvoje cesta onlinem“ policistky dětem ukázaly, jak funguje svět na sociálních sítích a seznámily je s možnými riziky „zneužití“ jimi zveřejněných fotografií a informací. Na konkrétních vybraných případech přiblížily způsoby, jakými internetoví predátoři oslovují své potenciální oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají. Doporučily také na koho se obrátit a hlavně jakých rizikových ukazatelů si při komunikaci s osobou na internetu všímat.

Cílem preventivního programu bylo naučit děti odpovědnou sebeprezentaci v on-line prostoru.  Nechyběl ani popis způsobů kybešikany, při které je oběť dlouhodobě a opakovaně napadána útočníkem nebo útočníky. Jde často o vytváření falešných účtů oběti na sociálních sítích s cílem ji zesměšnit a veřejně ponížit.

por. Bc. Lucie Nováková
komisař
P ČR Praha venkov - VÝCHOD
16. května 2023 

vytisknout  e-mailem