Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tvoje cesta načisto na Kutnohorsku

Kutnohorsko – Policistka z oddělení tisku a prevence v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku navštívila děti a studenty v základních a středních školách s preventivním programem primární protidrogové prevence. 

K setkáním docházelo především v dopoledních vyučovacích hodinách, kdy policejní preventistka por. Mgr. Vendulka Marečková společně s kriminalisty z TOXI týmu nebo strážníkem Městské policie Kutná Hora Pavlem Čihákem nebo strážníkem Městské policie Čáslav Michalem Málkem navštívila základní školy a střední školy na Kutnohorsku, při kterých bylo realizováno 31 seminářů v rámci preventivního programu Tvoje cesta načisto. Programu se zúčastnilo téměř sedm stovek žáků druhého stupně základních a středních škol, mezi které patří například ZŠ Žleby, ZŠ T.G. Masarykova v Kutné Hoře, ZŠ Uhlířské Janovice, ZŠ Kácov, ZŠ Sadová Čáslav, Základní škola a Praktická škola Kutná Hora a mezi střední školy například SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora, VOŠ, SPŠ a OA Čáslav, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Čáslav a další.

„Tvoje cesta načisto“ cílí na primární protidrogovou prevenci. Základem pilíře je program primární protidrogové prevence TVOJE CESTA NAČISTO vytvořený v roce 2021. Program je veden formou interaktivní přednášky založené na promítání skutečného příběhu, proložené soutěžní hrou a doplněné odborným výkladem policisty k vybraným pojmům trestního a přestupkového práva vztahujícího se k problematice návykových látek, jejich užívání, podávání a prodeje. Cílem programu je interaktivní formou vysvětlit trestněprávní odpovědnost v důsledku užívání návykových látek a posílit tak u dospívající mládeže právní vědomí, prohloubit diskusi o rizicích závislosti a zvýšit u cílové skupiny motivaci ke zdravému životnímu stylu a společenské odpovědnosti. Prostřednictvím témat svobody jednotlivce a respektování zákonů dojít k závěru, že zákony mají nezletilé ochránit před nebezpečími a negativními dopady. Odborným gestorem programu je Národní protidrogová centrála SKPV.

Časová dotace pro uskutečnění jednotlivého semináře je v rozsahu dvou vyučovacích  hodin pro jednu skupinu (třídu), případně i tři vyučovací hodiny v závaznosti na dotazy studentů či pedagogů.

V následujícím období letošního roku jsou již naplánovány další semináře zmiňovaného programu pro žáky II. stupně základních škol a středních škol v lokalitách územního odboru. Preventivní činností zaměřenou právě na cílovou skupinu dětí a mládeže je rovněž realizován i preventivní projekt  Bezpečné město na Kutnohorsku Bezpečná Kutná Hora a Bezpečné Čáslavsko.

por. Mgr. Vendulka Marečková
20. dubna 2023

vytisknout  e-mailem