Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Trojice pachatelů se vloupala do novostaveb a garáže

TŘEBÍČSKO: Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů a ženy 

Třebíčští kriminalisté dopadli ve spolupráci s policisty Obvodního oddělení v Náměšti nad Oslavou pachatele, kteří se na Náměšťsku a Hrotovicku dopustili majetkové trestné činnosti. Dva muže a ženu důvodně podezřelé ze spáchání krádeží zadrželi a následně policejní komisař zahájil jejich trestní stíhání. Trojice pachatelů se vloupala do garáže, dvou novostaveb a odcizili osvětlení z lamp. Muži i žena byli obviněni ze spáchání dvou trestných činů, všichni tři jsou stíháni na svobodě. 
 
V první polovině listopadu došlo v obci Lipník k vloupání do garáže a v druhé polovině měsíce byly další tři krádeže oznámeny v obci Lesní Jakubov.
Případy začali ihned po přijetí oznámení policisté prověřovat. Provedli ohledání míst činů, zajistili stopy a provedli důkladné šetření. Policisté dále zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestných činů a začali shromažďovat veškeré důležité informace. Na základě operativní činnosti, vyhodnocení všech informací a poznatků zjistili, že se všech tří krádeží dopustili stejní pachatelé.
 
Dva muže a jednu ženu, všechny z Brněnska, důvodně podezřelé ze spáchání trestné činnosti náměšťští policisté vypátrali a zadrželi. Všechny tři umístili do policejních cel. Dále kriminalisté provedli domovní prohlídku v domě na Brněnsku a prohlídku jiných prostor, kdy se jednalo o garáž.
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání mužů i ženy. „Muži, oba ve věku jednadvacet let, a o rok mladší žena byli obviněni z přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci spáchaných ve spolupachatelství,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jeden z mužů a žena již byli v minulosti za majetkovou trestnou činnost soudně trestáni. Muž byl na konci loňského roku odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do poloviny příštího roku, dvacetiletá žena byla k podmíněnému trestu odnětí svobody odsouzena před měsícem se zkušební dobou až do roku 2016. Oba se tak krádeží na Náměšťsku a Hrotovicku dopustili ve zkušební době podmíněného odsouzení. 
 
Oba muži a žena jsou obviněni z toho, že v první polovině listopadu vnikli v obci Lipník po rozbití okna do garáže. Ze zaparkovaného vozidla Škoda Rapid odmontovali kompletní kola, včetně hliníkových disků, která odcizili. Krádeží vznikla majiteli škoda přibližně šestnáct tisíc korun. Při demontáži kol navíc došlo k poškození vozidla a majiteli vznikla ještě další škoda přes sedm tisíc korun. Přibližně po týdnu se trojice dopustila další krádeže v obci Lesní Jakubov, kde z lamp pouličního osvětlení pachatelé odcizili svítidla, včetně kabeláže, v hodnotě přes pětadvacet tisíc korun. V posledním listopadovém týdnu se muži a žena ve stejné obci vloupali do dvou zajištěných novostaveb. V obou rodinných domech odstranili kotvící šrouby a vyřízli z montážní pěny okna a dveře, dále si pachatelé připravili ke krádeži hliníkový žebřík, nářadí a další věci. Z místa se jim ale věci odnést nepodařilo a škoda tak vznikla pouze poškozením. Pokud by věci odcizili, způsobili by majitelům škodu přes sto tisíc korun.
 
Všichni tři obvinění byli po provedení nezbytných úkonů ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. prosince 2014

vytisknout  e-mailem