Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trojice mužů byla obviněna kvůli korupci

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování obvinili trojici mužů (ve věku 35 – 60 let) v případu korupčního jednání, ke kterému mělo dojít na Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Žatec. Policisté v průběhu prověřování úzce spolupracovali po dobu více než jednoho roku s vedením Městského úřadu v Žatci.  

            Jeden z mužů byl obviněn ze spáchání trestného činu podplácení podle ustanovení § 161 odst. 1, odst. 2 písm. b) trestního zákona, další byl obviněn z návodu k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele podle ustanovení § 158 odst. 1 písm. a) trestního zákona, a poslední muž, působící ve funkci pracovníka Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Žatec, byl obviněn ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele podle ustanovení § 158 odst. 1 písm. a) trestního zákona a trestného činu přijímání úplatku podle ustanovení § 160 odst. 1, odst. 3 písm. b) trestního zákona.
 
            Policisté dospěli k závěru, že jeden z obviněných od roku 2006 do roku 2009, při jednání na Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Žatec, předával při každé svojí návštěvě v souvislosti s podáváním svých žádostí o schválení technické způsobilosti jednotlivě dovezených vozidel peněžní částku nad rámec řádných správních poplatků, kterou vždy vložil do žádosti a tuto poté pracovníkovi úřadu (ten je rovněž obviněný) osobně předal, aniž si pracovník o jakoukoliv peněžní částku pro sebe řekl. Tyto částky předával za účelem rychlého vyřízení svých žádostí, kdy většina žádostí byla vyřízena nejpozději do druhého dne od podání žádosti. Celkem měl předat obviněný částku ve výši nejméně 60 tisíc korun.
 
            Další obviněný v době od roku 2003 do roku 2008, při jednání na Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Žatec, předával obviněnému pracovníkovi úřadu finanční částky nad rámec řádných správních poplatků, a to při každé svojí návštěvě v souvislosti s podáváním žádostí o schválení technické způsobilosti jednotlivě dovozených vozidel na své jméno a na jména dalších osob. Žádosti podával bez plných mocí, a v případě jedné ženy i bez jejího vědomí.
 
            Obviněný pracovník úřadu měl ve výše popsaných případech finanční částky přijímat. Rovněž bylo zjištěno, že se jako pracovník orgánu státní správy podílel na plnění úkolů společnosti a státu a používal přitom pravomoci, která mu byla v rámci odpovědnosti za plnění těchto úkolů svěřena. Jako veřejný činitel tak vykonával svou pravomoc způsobem odporujícím zákonu č. 56/2001 Sb. (o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích) a zákonu č. 500/2004 Sb. (Správní řád) v platném znění.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem