Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Trocha sněhu

NOVOJIČÍNSKO- řidiči bourají 

Středeční dopolední čas s trochou napadaného sněhu byl pro mnoho řidičů kritický. Jen na novojičínských silnicích vyjížděli dopravní policisté k dvanácti hlášeným dopravním nehodám. Příčinou byla nepřiměřená rychlost a přizpůsobení jízdy na sněhu.

Mimo jedné dopravní nehody u Bravantic, se všechny obešly bez vážnějšího zranění. Řidiči zapomněli jak jezdit na sněhu. Vzhledem ke svým řidičským neschopnostem, a neuvědomění si rizik naráželi do stromů, sloupů veřejného osvětlení, proráželi oplocení zahrad nebo končili v příkopech či v potocích. Způsobené škody na vozidlech a majetku přesáhly stovky tisíc korun. U nehody v Bravanticích byli ve vozidle zraněni čtyři lidé. Na místě zasahovali hasiči i zdravotníci. Jeden těžce zraněný musel být hospitalizován.

Každoročně je to pro mnohé řidiče šok, když napadne sníh. Neuvědomují si, že se auto na sněhu chová naprosto jinak než za sucha. A když si to uvědomí, je už pozdě. Přesně tak dopadl i včerejší den.  Dopravní policisté se během vyšetřování těchto nehod setkali také s agresivním chováním řidičů. Ačkoli nehody způsobili sami, snažili se vinu svalovat na silničáře. Vyslechli si také narážky na jejich pozdní příjezdy k samotnému zadokumentování nehod.   Přitom s ohledem na zvýšený počet dopravních nehod byl včerejšího dne posílen „výjezd nehodářů“ o další vozidlo. I tak museli s ohledem na zvýšený počet nehod, které se staly v krátkém čase za sebou, řidiči vyčkávat.

Stále platí, že v případě dopravní nehody, kdy není způsobena škoda přesahující 100tisíc korun, a nevznikla újma na zdraví a škoda na majetku třetích osob, není nutné policisty volat. Nehodu lze řešit podle manuálů pojišťovny, událost zaznamenat a vše řešit s pojišťovnou. 
 
por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem