Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Třinečtí kriminalisté se zaměřili na drogovou scénu a uspěli

Frýdecko-Místecko - byly obviněny tři osoby. 

V závěru minulého roku se kriminalistům z třineckého toxi týmu vyplatila jejich několikaměsíční práce, kdy se jim podařilo na základě nashromážděných poznatků a další operativní činnosti dostat od distributora metamfetaminu (pervitinu) až k samotnému výrobci. Vše vedlo k zadržení a obvinění dvou mužů (ve věku 33 a 41 let) a jedné ženy (28 let).

Jejich předmětem zájmu byl pervitin a působištěm především Jablunkovsko v okrese Frýdek-Místek. Mladší z mužů měl drogu vyrábět a prodávat staršímu muži, který ji měl distribuovat svým „zákazníkům“. Mezi těmi byla právě i žena, která měla pervitin prodávat dalším osobám.

K samotné výrobě drogy docházelo v jedné z garáží na Karvinsku. Zde si měl mladší muž obstarat potřebné vybavení a prekurzory a během posledního půlroku vyrobit nejméně 500 gramů pervitinu. Část měl použít pro svou potřebu a zbytek poskytnout staršímu muži k distribuci. Dalších téměř 160 gramů se měl pokusit „uvařit“ před svým zadržením. To mu však překazili kriminalisté, kteří muže v součinnosti se zásahovou jednotkou v garáži zadrželi. Následovalo zadržení i dalších dvou osob.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili několik sáčků naplněných krystalickou látkou, finanční hotovost a dále předměty potřebné k nelegální výrobě drog, například laboratorní sklo či topná hnízda, ale také vetší množství chemikálií. Dle předběžného vyjádření kolegů z odboru kriminalistické techniky a expertiz by bylo možné z tohoto množství „surovin“ vyrobit až 3 kg metamfetaminu.

Kriminalisté na základě zjištěných informací, výslechů osob a věcí zajištěných při provedených prohlídkách všechny tři zadržené obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Obvinění, kteří jsou sami uživateli pervitinu, u výslechů s kriminalisty spolupracovali a k vytýkanému jednání se doznali. U samotného „vařiče“, který již byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost potrestán, soudce akceptoval návrh na vzetí do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi. Muži a ženě, kteří drogu dále distribuovali, hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Vzhledem k zajištěnému množství prekurzorů si spisový materiál k provedení dalších úkonů trestního řízení převzali krajští kriminalisté.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
29. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

foto II.

foto II. 

Detailní náhled

foto III.

foto III. 

Detailní náhled

foto IV.

foto IV. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem