Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Třídenní pátrací akce

ORLICKOÚSTECKO - Opět se potvrdilo, jak nepostradatelná je pro nás policejní letka 

Jak jsme vás informovali, od úterního večera probíhala na Králicku pátrací akce po 76letém muži, který odjel svojí Felicií z domova. Článek si můžete přečíst  ZDE. Bohužel pán u sebe neměl mobilní telefon, což pátrání po něm značně ztěžovalo.

Zatímco na Králicku začala pátrací akce venku v terénu, operační důstojníci začali s klasickým „pátracím kolečkem“ obvoláváním záchranných služeb, nemocnic a tak podobně. Vzhledem k tomu, že se Králíky nachází v blízkosti státní hranice s Polskem, o pátrání jsme vyrozuměli a požádali o spolupráci i polské kolegy. A nejen ty, žádali jsme o pomoc i policisty z Olomouckého a Královéhradeckého kraje. Venku policisté v první řadě kontrolovali čerpací stanice, zastávky, nádraží a hlavní silnice. Následně začaly hlídky ze všech tří krajů propátrávat oblasti Králicka, Červené Vody, Letohradska, Žamberecka, Pastvin, Mladkova, Dolní a Malé Moravy, Hanušovic, okolí Zemské brány, Orlického Záhoří až k Šerlichu a tak dále. Protože jsme neměli tušení, kam pohřešovaný mohl jet a z důvodu klimatických podmínek bylo pátrání po třetí hodině ráno přerušeno a pokračovalo od časných ranních hodin druhý den, tedy ve středu.

V okolních lesích jsme požádali revírníka a polesného, kdyby náhodou na vozidlo nebo pána narazili, aby okamžitě volali na linku 158. Hlídky začaly projíždět i hůře přístupné lesní nezpevněné cesty. Kolegové z orlickoústecké hlídkové služby začali všechna propátraná území zaznamenávat do map a na některá místa se vraceli. Zároveň jsme vyžádali pomoc od policejní letky. Bohužel ani ve středu jsme nebyli úspěšní a večer jsme pátrání přerušili. Ne doslova, noční službu konající hlídky stále projížděly různá místa a hledaly.

Čas hrál neúprosně proti nám, ale i přesto jsme v plné síle a opět s policejní letkou začali hned ve čtvrtek ráno pátrat. O půl jedenácté dopoledne našel policejní psovod havarované auto sjeté z nezpevněné komunikace v lese cestou na Králický Sněžník. Všechny hlídky se proto sjely k vozidlu, ve kterém však nebyl řidič, a začaly ho v okolí hledat. Zhruba za hodinu hlásila policejní letka nález ležícího muže v těžce přístupném terénu. Vrtulník nasměroval policisty na místo a zároveň jsme vyžádali záchrannou službu. Muž byl silně podchlazený a v bezvědomí. Protože bylo jasné, že se sanita do místa nedostane, na místo byli vysláni záchranáři ve vrtulníku. I tak museli naši policisté s horskou službou nalezeného muže snést ve vaku na volnější prostranství, kam se snáze dostane záchranářský tým z vrtulníku. Pohřešovaného jsme předali záchranářům, kteří po dalších nezbytných úkonech muže naložili do vrtulníku a převezli do nemocnice.

22. října 2020
por. Mgr. Dita Holečková
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

Pátrání Králicko

Pátrání Králicko 

Detailní náhled

Pátrání Králicko

Pátrání Králicko 

Detailní náhled

Pátrání Králicko

Pátrání Králicko 

Detailní náhled

Pátrání Králicko

Pátrání Králicko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem