Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Tři obvinění na úseku drogové problematiky

OLOMOUCKO - Jeden z nich skončil ve vazbě, dva jsou stíhání na svobodě. 

Kriminalisté územního odboru Olomouc, oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování, na základě dlouhodobě rozpracované operativní činnosti na úseku drogové problematiky, zahájili v této souvislosti koncem uplynulého týdne trestní stíhání tří osob – dvou mužů ve věku 43let a jedné ženy ve věku 66let. Ženu obvinili ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, spáchaného formou spolupachatelství, a to z části dílem dokonaným, a zčásti dílem ve stadiu pokusu, prvního ze dvou mužů ve věku 43let obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, spáchaného formou spolupachatelství a druhého z nich z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, spáchaného formou spolupachatelství zčásti dílem dokonaným, zčásti dílem ve stadiu pokusu. Všichni tři obvinění jsou z Olomoucka a navzájem se znali. 

Samotná realizace proběhla ve středu 11. října 2017. Na základě přechozího souhlasu se zadržením, vydaného státním zástupcem, byly všechny tři osoby zadrženy, a to v místech jejich současného bydliště. Jak kriminalisté zjistili, 66letá žena měla společně s prvním ze dvou 43letých mužů nejméně od března 2015 do března 2017 vybudovat v rodinném domě na Olomoucku pěstírnu konopí, a to tzv. indoor cestou, ve které vypěstovali několik kusů rostlin konopí, z něhož vyrobili přesně nezjištěné množství marihuany, kterou měl obviněný distribuovat blíže nezjištěným osobám. Žena si měla část marihuany ponechat pro vlastní potřebu, za část pak obdržet od 43letého muže peníze pro vlastní potřebu. 43letý obviněný není pro kriminalisty žádným nováčkem. V nedávné minulosti byl za obdobný trestný čin Okresním soudem v Olomouci odsouzen a potrestán. 66letá obviněná žena je stíhání na svobodě a v případě prokázání viny a odsouzení jí hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let. V případě 43letého obviněného muže byl ze strany policejního orgánu dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl akceptován a trestní stíhání je vedeno vazebně. Obviněnému, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Druhý z obviněných, rovněž 43letý muž z Olomoucka, měl od května letošního roku společně s 66letou obviněnou na pozemku rodinného domu na Olomoucku, v bývalém skleníku k tomu uzpůsobeném, za uměle vytvořených podmínek, tzv. indoor způsobem, vyrobit dosud přesně nezjištěné množství marihuany, tuto prodat blíže neustanoveným odběratelům a o zisk se dělit s obviněnou. Tomuto 43letému obviněnému hrozí, v případě prokázání viny a odsouzení, trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let. Trestní stíhání obviněného probíhá na svobodě.  

Ještě téhož dne, kdy proběhla realizace, byla provedena také domovní prohlídka v rodinném domě na Olomoucku, stejně jako prohlídka přilehlých prostor a zahrady domu. Při ní kriminalisté zajistili sofistikovaně vybavenou kompletní indoor pěstírnu konopí, věci, související s nelegální výrobou konopí, a také 112 kusů rostlin v různém stádiu růstu. Zajištěné věci budou zaslány na odborné pracoviště k provedení expertiz.

por. Mgr. Irena Urbánková

17. října 2017

vytisknout  e-mailem