Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trestní řízení vůči právnickým osobám

Žadatel se domáhal informací ohledně trestního řízení vedeného vůči právnickým osobám. Konkrétně se dotazoval na „počet usnesení o zahájení trestního řízení proti právnickým osobám, počet podaných žalob v trestním řízení proti právnickým osobám, počet trestních řízení proti právnickým osobám ukončených rozsudkem soudu k datu 1. 11. 2013“.  

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. poskytla žadateli následující informace:
 
Z evidenčně statistického systému kriminality vyplývá, že od nabytí účinnosti zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, tj. od 1. ledna 2012, do 1. listopadu 2013 včetně bylo zahájeno trestní stíhání 55 právnických osob a v 18 případech policejní orgány ukončily vyšetřování návrhem na podání obžaloby.
 
Počet obžalob podaných státními zástupci a počet soudních rozsudků Policie České republiky neeviduje. V této části proto žádost odkložila podle § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb., neboť se nevztahuje k jeho působnosti, a žadatele odkázala na Ministerstvo spravedlnosti České republiky. 
 
PhDr. Jiří Vokuš, 18. prosince 2013

vytisknout  e-mailem