Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trestná činnost proti životnímu prostředí

Během minulého roku zaznamenali kriminalisté desítky případů pytláctví a dalších trestných činů, které poškozují životní prostředí. 

mapa pytláctví.png                                       mapa pytláctví
Díky cílené snaze úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR, jako gestora problematiky environmentální kriminality, o účinné postihování tohoto druhu trestné činnosti, došlo během několika posledních let k proškolení desítek kriminalistů, kteří se environmentální trestnou činností zabývají. Získali tak potřebné znalosti, které ve spolupráci se státními i nestátními organizacemi, zapojenými do ochrany životního prostředí, zúročují v boji proti tomuto druhu trestné činnosti. 

Nejčastějším trestným činem na úseku životního prostředí je dlouhodobě pytláctví. Téměř stovka zadokumentovaných případů na území celého státu to jen dokazuje. Úspěšný boj proti pytlákům je velmi složitým problémem. Časová prodleva mezi dobou nezákonného lovu a jeho zjištěním často ztěžuje zajištění stop, důležitých pro zjištění pachatelů. Proto je patnáct stíhaných pytláků za loňský rok z tohoto pohledu solidním výsledkem.
 
Další velkou skupinou případů jsou jednání, týkající se týrání a zanedbání péče o zvířata. Těchto případů řešili kriminalisté devadesát a trestně stíhali třicet šest pachatelů. Takto vysoké objasněnosti bylo dosaženo díky úzké spolupráci s Ústřední veterinární správou Státní veterinární správy. 
 
Kriminalisté v minulém roce řešili i řadu případů spojných s nelegálním držením a obchodováním s exempláři zvláště chráněných živočišných druhů a rostlin. Převážně se jednalo o případy s mezinárodním přesahem. Celkem šestnáct případů skončilo v minulém roce návrhem na podání obžaloby. Zjištěno bylo pětadvacet pachatelů, z nichž jedenáct bylo cizinců. Největší podíl na nápadu této trestné činnosti mají pracovníci SKPV Obvodního ředitelství Praha I, do jejichž působnosti spadá areál pražského letiště, kde nejčastěji dochází k záchytům chráněných druhů při jejich tranzitu do České republiky, nebo z ní.
 
Zlepšení v objasněnosti těchto případů kriminality přináší stále užší spolupráce Policie ČR, Celní správy a České inspekce životního prostředí. Důležité je také intenzivní vzdělávání policistů, které bude pokračovat i v letošním roce několika specializovanými kurzy.
 
10. 3. 2015
kpt. David Schon
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR

 

vytisknout  e-mailem