Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Traktor z Anglie nedorazil

BOSKOVICKO, BRNO VENKOV: Podvodníci na internetu vymýšlí až neskutečné příběhy. 

V touze po zajímavé koupi malotraktoru naletěl zatím neznámému pachateli šestapadesátiletý muž z Letovicka. Na českém internetovém portálu reagoval na nabídku malotraktoru. Prodávající jej hned v první elektronické komunikaci odkázal na anglické webové stránky, na nichž si zájemce vybral konkrétní malotraktor. Nakonec se dohodli na ceně i s dopravou převyšující tři tisíce euro. Kupujícího nezarazila ani skutečnost, že peníze pro anglickou firmu poslal do chorvatské banky. Navíc na jeho doporučení o jiný stroj na stejném portálu projevil zájem známý poškozeného. Ten si ale koupi po několika dnech rozmyslel. To byl impuls pro podvodníka a ten přestal s kupujícím komunikovat. Traktor nedodal a peníze nevrátil.

Podobný scénář napsal na internetu pravděpodobně jiný podvodník. Ten nabídl k prodeji značkový mobil. Na inzerát reagovala sedmnáctiletá dívka ze Šlapanicka. Po krátké komunikaci zaplatila požadovaných sedm tisíc korun a čekala na doručení přístroje. Když ten po několika dnech nedorazil a prodávající přestal komunikovat, pochopila, že naletěla podvodníkovi.

Hodně drze vystupoval na inzertním portále další podvodník. Ten reagoval na nabídku tabletu od šestatřicetileté ženy z Blanenska. Dohodli se na ceně převyšující tři sta euro a platbu přes bankovní úschovu anglického peněžního domu. Podvodník nejenže peníze do úschovy pravděpodobně neexistující banky neposlal, ale přišel s dalším podivným požadavkem. Poslal prý do banky pět set euro a požadoval po prodávajtraktorící odeslání rozdílu do nigerijské banky. To už žena vyhodnotila jako podezřelé, a případ nahlásila policistům. I tak přišla o přístroj v hodnotě asi deset tisíc korun.

por. Bohumil Malášek, 5. října 2017

vytisknout  e-mailem