Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tragických dopravních nehod motorkářů značně přibylo

KRAJ - Středočeští policisté od začátku roku řešili 115 dopravních nehod s motocyklem. 

Ačkoli byl pro celé území České republiky 12. března 2020 vyhlášen nouzový stav a v souvislosti s tím se významně změnil provoz na všech silnicích, včetně těch středočeských, k dopravním nehodám však stále dochází ve velkém počtu. Výjimkou nejsou ani dopravní nehody motorkářů, kdy od začátku roku na středočeských silnicích zbytečně vyhaslo několik životů.

Od začátku roku, tedy od 1. ledna 2020 do 30. dubna 2020 museli středočeští policisté řešit 115 dopravních nehod, kde byl účastníkem nehody motorkář, oproti roku 2019 za stejné období je to 17 dopravních nehod více. Zemřelo již 9 motorkářů, což je o 7 více než v loňském roce. Situace je o to více alarmující z důvodu, že v období od vyhlášení nouzového stavu, tedy od 12. března 2020 zemřelo 8 z celkového počtu 9 motorkářů. Volnější silnice často právě motorkáře vybízejí k rychlejší jízdě, to se však mnohým z nich může stát osudným.
Při těchto 115 dopravních nehodách od začátku roku zemřelo 9 osob, 21 jich bylo těžce zraněno a 55 lehce. Oproti loňskému roku evidujeme ve všech těchto bodech nárůst. V roce 2019 došlo za stejné období k 98 dopravním nehodám motorkářů, 2 z nich zemřeli, 15 jich bylo těžce zraněno a 48 lehce.
Jen za období vyhlášeného nouzového stavu dne 12. března 2020 do 30. dubna 2020 evidujeme ve Středočeském kraji 101 dopravních nehod, při kterých zemřelo 8 osob, 19 jich bylo těžce zraněno a 50 lehce.
 

Nejtragičtější nehody na území Středočeského kraje

Příbramsko
V neděli 5. dubna před šestou hodinou večerní nezvládl osmačtyřicetiletý motocyklista jízdu v katastru obce Zduchovice na Příbramsku. Ten v zatáčce vyjel vlevo mimo komunikaci, kde narazil do svahu silničního příkopu a poté vylétl ze svého stroje a dopadl na hlavu. Zraněný muž byl následně převezen do pražské nemocnice.
K další nehodě došlo dne 12. dubna chvíli před polednem na silnici I/18 v katastru obce Obory, kdy šestapadesátiletý motocyklista nedodržel bezpečnou vzdálenost za osobním vozidlem, které odbočovalo vlevo. Ve snaze zbránit střetu začal řidič motorky intenzivně brzdit a položil motorku na levý bok, přitom narazil do zadní části zpomalujícího vozidla. Muž byl jednorázově ošetřen v nemocnici a propuštěn do domácího léčení. 
K další vážné nehodě na došlo 20. dubna odpoledne v obci Věšín, kdy došlo ke střetu dvou motorkářů, kteří jeli ve směru od Rožmitálu pod Třemšínem na Plzeň. Střetli se v levém jízdním pruhu, když se zřejmě vyhýbali odstavenému nepojízdnému vozidlu. Jeden zraněný motocyklista byl přepraven letecky do nemocnice, druhý byl převezen sanitkou.

Mladoboleslavsko
V pátek 3. dubna došlo krátce po patnácté hodině na silnici II/610 v ulici Revoluční v místní části Debř města Mladá Boleslav k dopravní nehodě, při níž motocyklista nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu komunikace, nezvládl levotočivou zatáčku a skončil mimo komunikaci, kde havaroval do zaparkovaného vozidla. Řidič motocyklu utrpěl při střetu těžká zranění a byl převezen do pražské nemocnice, kde ve večerních hodinách svému zranění podlehl.
K další tragické nehodě došlo ve čtvrtek 23. dubna krátce po půl desáté dopoledne  na silnici II/610 u obce Bakov nad Jizerou, kde zůstal motocyklista po střetu s kamionem zaklíněný pod nákladní soupravou. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému a přistál i vrtulník letecké záchranné služby. Pětapadesátiletý muž na motocyklu utrpěl četná zranění, kterým bohužel na místě  podlehl. Příčina dopravní nehody je pravděpodobně nedání přednosti v jízdě ze strany řidiče nákladního vozidla. 

Mělnicko
Ve středu 8. dubna 2020  v podvečerních hodinách došlo na silnici I/9 za obcí Chudolazy ve směru na Mělník ke střetu dodávky a motocyklu. Motocyklista  po pádu utrpěl zranění, kterým následně i přes veškerou pomoc záchranářů podlehl. Policisté provedli u řidiče dodávky na místě dechovou zkoušku, která u něj vyloučila přítomnost alkoholu. U motorkáře byla nařízena soudní pitva, která by měla objasnit i to , zda neřídil pod vlivem omamných a psychotropních látek. Veškeré okolnosti a příčiny dopravní nehody i nadále mělničtí policisté šetří.
K další vážné nehodě byli přivoláni mělničtí dopravní policisté dne 26. dubna. Krátce po půl šesté odpoledne jel  dvacetiletý řidič na motocyklu Yamaha po polní cestě mezi obcemi Malá Bučina a Olovnice. Na rovném úseku nepřizpůsobil rychlost stavu polní cesty, na hrbolech nezvládl řízení a havaroval. Se svými zraněními byl ve velmi vážném stavu  transportován do nemocnice. Dechová zkouška nemohla být na místě u řidiče provedena, proto byl nařízen odběr krve. Policisté následným šetřením zjistili, že motocykl není registrován v evidenci vozidel, nemá tak přidělenou tabulku registrační značky, nevyhovuje technickému stavu a navíc na motorce není sjednáno zákonné pojištění o odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla. Veškeré příčiny a další okolnosti jsou předmětem dalšího šetření mělnických policistů.

Praha venkov – VÝCHOD
V pondělí 20. dubna došlo k tragické dopravní nehodě na Praze venkov – VÝCHOD, kdy pětapadesátiletý muž nezvládl řízení motorky a po předjíždění při průjezdu zatáčkou vyjel mimo komunikaci, kde havaroval i se svou spolujezdkyní. Řidič utrpěl zranění, kterým následně podlehl, spolujezdkyně byla v důsledku nehody zraněna lehce.

Policie České republiky se ve svých preventivních aktivitách zaměřuje i na motorkáře, avšak i zde platí, že každý z nás by měl respektovat a dodržovat pravidla silničního provozu a chovat se tak, aby neohrozil sebe, ale ani ostatní účastníky silničního provozu, proto bychom i touto cestou chtěli apelovat na všechny řidiče, a to nejen motorek, aby se na silnicích chovali ohleduplně a řídili se platnými předpisy.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
5. května 2020

vytisknout  e-mailem