Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Tragické nehody cyklistů

KRAJ-Od začátku roku už 6 mrtvých cyklistů 

Jičínsko
Královéhradečtí dopravní policisté, bohužel, konstatují, že od začátku roku zemřelo na silnicích našeho kraje při dopravních nehodách již 6 cyklistů. Ačkoliv jsme za první pololetí  roku 2012 řešili 265 nehod s účastí cyklisty, a to je v porovnání za stejné období loňského roku o 8 nehod méně, zemřelo naopak o 4 cyklisty více. 30 cyklistů skončilo po nehodě s těžkými, 102 s lehkými zraněními.
 
Ačkoliv se policisté intenzivně věnují prevenci a dopravní policisté pravidelně v rámci dohledu nad silničním provozem cyklisty kontrolují, následky dopravních nehod jsou stále častěji velmi vážné až tragické.
 
To, že jsou milovníci kol v hustém silničním provozu zranitelní, víme všichni. To, že někdy na silnicích chybí vzájemná tolerance a ohleduplnost mezi řidiči aut a kolaři, víme také. Pokud však nezačne každý cyklista sám u sebe, situace se těžko změní. Někteří totiž jdou sami svým nezodpovědným chováním krizovým situacím a kolizím naproti. Někteří na kole zbytečně riskují, jezdí bez ochranných přileb (do 18 let povinná), se sluchátky v uších, bez osvětlení, nepoužívají reflexní prvky, aby byli dobře viditelní, a jezdí na kole pod vlivem alkoholu. Častou příčinou dopravních nehod je i neohlédnutí se přes rameno při odbočování vlevo. Cyklista, který je hůře pohyblivý a ještě k tomu špatně slyší, je skutečně v provozu nebezpečný nejenom sám sobě, ale i ostatním účastníkům silničního provozu. Dalším nebezpečným jevem je i to, že hodně cyklistů sesedá z kola vlevo, což je ve směru projíždějících aut. Velmi nebezpečné jsou dále nákupy na řídítkách kol, nezřídka můžeme potkat i cyklistu s rozevřeným deštníkem nad hlavou balancujícího ve větru a pouze jednou rukou se držícího řídítek. To, že někteří milovníci jízdy na kole nechtějí svého miláčka uložit ani v podzimních a  zimních plískanicích, je rovněž velký hazard. Jak se jízdní kolo chová na ledu nebo v rozbředlém sněhu asi není potřeba zmiňovat. To je jenom část výčtu nebezpečného chování cyklistů na silnicích našeho kraje.
 
KrálovéhradeckoDopravní policisté nejčastěji nehody cyklistů nebo nehody s účastí cyklisty vyšetřují při sjezdech na komunikacích s výraznějším sklonem, při jízdě nebo při přejezdu silnice I. třídy, kde je provoz s vyšší rychlostí vozidel, nebo v hustém městském provozu. Časté jsou i nehody cyklistů, kteří jsou na cestě z nějaké oslavy, party nebo restauračního zařízení. Ve 36 případech byl při dopravní nehodě cyklista pod vlivem alkoholu. V případě postihu se na něho nahlíží jako na řidiče motorového vozidla. Ve statistice účastníků dopravních nehod v roli cyklisty se objevují 3x častěji muži, než ženy.
 
Jenom za jeden měsíc letošních prázdnin vyhasly na našich silnicích životy šesti osob, z toho třech cyklistů!
 
Tragické dopravní nehody, při nichž v letošním roce v našem kraji zahynuli cyklisté:

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 10.8.2012, 14:20

vytisknout  e-mailem