Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Vyšetřování tragické nehody u Špindlerova Mlýna ukončeno

TRUTNOVSKO - Spis jsme předali státnímu zastupitelství s návrhem obžaloby řidiče sportovního vozu. 

AKTUALIZACE 6. 5. 2020, 11:00

V těchto dnech jsme ukončili vyšetřování tragické dopravní nehody u Špindlerova Mlýna z loňského září a policejní komisař podal k Okresnímu státnímu zastupitelství v Trutnově návrh na podání obžaloby řidiče Fordu Mustang.

Součástí spisového materiálu je již kompletní znalecký posudek z oboru doprava (odvětví silniční doprava). Z jeho závěru vyplynulo, že řidič Fordu Mustang měl v daném úseku výrazně překročit nejvyšší povolenou rychlost a také překročit nejvyšší možnou rychlost pro bezpečné projetí pravotočivé zatáčky. Vysoká rychlost pak sehrála roli v i reakčním čase obou řidičů k možnému odvrácení či minimalizování následků střetu. V rámci vyšetřování se kriminalisté mimo jiné zaměřili na zmapování situace předcházející této tragické události. Za tím účelem vyslechli několik osob, zejména řidičů. Ze závěru tohoto šetření vyplynulo, že řidič vozidla Ford Mustang měl jet rychlejší jízdou již před místem nehody.

Po vyhodnocení všech okolností a důkazních prostředků zůstala právní kvalifikace stejná. Obviněnému muži tak stále hrozí postih za trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě uznáni viny a odsouzení ho čeká až šestiletý trest odnětí svobody.
por. Mgr. Eva Prachařová
____________________________________________________________________________________________

AKTUALIZACE 6. 11. 2019, 10:00

Vyšetřovatel trutnovských kriminalistů  zahájil trestní stíhání 30letého řidiče vozu Ford Mustang pro trestný čin usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Na základě předběžných zjištění znalce z oboru doprava, odvětví doprava silniční bylo prokázáno, že rychlost pohybu vozu Ford Mustang přesahovala výrazně nejvyšší povinný limit. Znalec dále konstatoval, že obě vozidla byla v době před dopravní nehodou v dobrém technickém stavu a nebyla zjištěna žádná závada, která by mohla mít vliv na vznik dopravní nehody. Podle vyjádření znalce byl jedinou a výhradní příčinou vzniku dopravní nehody způsob jízdy řidiče automobilu Ford Mustang, který v důsledku vysoké rychlosti vyjel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozem Škoda Rapid. Vyšetřování nehody i nadále pokračuje.

por. Mgr. Eva Prachařová

AKTUALIZACE 26.9.2019, 14:00

Dnes v dopoledních hodinách kriminalisté vyslechli 30letého řidiče, jehož zdravotní stav podání vysvětlení umožnil. Policistům poskytl svoji verzi k průběhu dopravní nehody.

Vyšetřování této nehody intenzivně pokračuje. Kriminalisté zadali znalecká zkoumání, provedli důkladné ohledání místa činu, zajištili veškeré potřebné stopy z místa nehody a veškeré potřebné dokumenty. Vyslechli účastníky nehody, u kterých jim to zdravotní stav dovolil a průběžně vyhodnocují poskytnutá svědectví, kterých se po výzvě v médiích sešlo zhruba kolem dvou desítek. Nicméně v trestním řízení nepokročí dál, pokud nebudou mít k dispozici závěry znaleckého zkoumání. Do současné doby neby nikdo obviněn.

plk. Mgr. Ivana Ježková

AKTUALIZACE 23.9.2019, 11:30

Vyšetřování tragické dopravní nehody, které vedou trutnovští kriminalisté, intenzivně pokračuje. Znalecké zkoumání v oboru dopravy, jehož závěry pro nás budou velmi důležité, již bylo zadané. 

Řidič sportovního vozu v tuto chvíli ještě nebyl z důvodu hospitalizace vyslechnut, 12 leté dítě již bylo z nemocnice propuštěno a svědectví kriminalistům poskytlo. Orientační zkouška na přítomnost alkoholu v dechu u 30letého řidiče byla s negativním výsledkem, nicméně čekáme ještě na výsledek odběru krve a s tím související toxikologický rozbor. Očekáváme také výsledky nařízené soudní pitvy u zemřelého řidiče z druhého vozidla. Předběžně vyčíslená škoda je 1 300 000 Kč.

V souvislosti s vyšetřováním kriminalisté žádají veřejnost, a to ať očité svědky nehody, případně majitele vozidlových kamer, kteří zaznamenali okolnosti těsně před nehodou, ať na linku 158 poskytnou svá svědectví, případně operačnímu důstojníkovi předají na sebe kontakt. Vzhledem k tomu, že se dopravní policisté  souběžně zabývají i případným porušováním pravidel v silničním provozu, ke kterému mohlo docházet v sobotu 21.9.2019 v souvislosti s jízdou sportovních vozidel zn. Ford Mustang na Trutnovsku, konkrétně v okolí Špinderova Mlýna, Vrchlabí a Benecka, přivítáme obdobná svědectví i k tomuto jednání.

Za poskytnuté svědectví předem děkujeme.

plk. Mgr. Ivana Ježková

_________________________________________________________________________________________________________________

Po 13 hodině přijal operační důstojník Královéhradecké policie oznámení o tragické nehodě, ke které došlo u Špindlerova Mlýna na Trutnovsku.

Třicetiletý řidič sportovního vozu cestoval společně s 12 letým dítětem. Ve  směru od Vrchlabí vjel do pravotočivé zatáčky v okamžiku, kdy od Špindlerova Mlýna přijíždělo další osobní auto. Ze Špindlerova Mlýna cestoval 49 letý řidič a 47 letá spolujezdkyně. Řidič tohoto vozu bohužel čelní střet nepřežil, žena byla s těžkým zraněním letecky transportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Řidič ze sportovního vozu byl i s dítětem s lehkým zraněním převezen do  nemocnice ve Vrchlabí.  

Přesná příčina tragické nehody je ve vyšetřování trutnovských kriminalistů, kteří nařídili soudní pitvu, odběr krve pro účely zjištění případné přítomnosti alkoholu v těle řidičů a budou zajišťovat znalecké zkoumání v oboru dopravy.

Silnice z Herlíkovic do Špindlerova Mlýna byla po dobu vyšetřování a odstraňování následků nehody zcela uzavřena.

plk. Mgr. Ivana Ježková, 21.9.2019, 19:00 

Odkazy do noveho okna

DN Špindlerův Mlýn

21.9.2019 

Detailní náhled

DN Špindlerův Mlýn

21.9.2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem