Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Tragédie v Uherském Brodě

ZLÍNSKÝ KRAJ - Osamělý aktivní střelec zaútočil zbraní na hosty restaurace v Uherském Brodě – na místě zůstalo osm obětí 

Operační středisko zlínské policie přijalo 24.02.2015 v 12.38 hodin oznámení, že neznámý muž vstoupil do restaurace Družba v Uherském Brodě a bez jakýchkoli příčin zde zahájil střelbu ze střelné zbraně. Na místo byla ihned vyslána hlídka z obvodního oddělení policie v Uherském Brodě, která na místo činu dorazila v 12.47 hodin. Poté, co policisté vstoupili do prostor restaurace, útočník na ně začal pálit ze střelné zbraně.
 
O chvíli později se na místě před restaurací nacházeli již zdravotníci, kteří vyjeli na pomoc jedné z přeživších obětí, kterou je 37letá žena a které se podařilo se střelným poranění dostat ven z restaurace a byla převezena k dalšímu ošetření do nemocnice.
 
Zakročující policisté přivolali posily v podobě speciální pořádkové jednotky, psovodů a zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Policií byl uzavřen prostor kolem budovy, aby bylo minimalizováno ohrožení obyvatelstva na ulicích a v okolních domech. Policejnímu vyjednavači se podařilo telefonicky zkontaktovat s podezřelou osobou a vyjednavač ve spolupráci s velitelem zásahu se snažili získat bližší informace o celé situaci. Nadále probíhala komunikace s pachatelem a byla vyhodnocována operativní situace. V určitém okamžiku rozhodl velitel zásahu, že situace se vyhrotila natolik, že je třeba vstoupit do objektu a pachatele eliminovat. Zásahová jednotka pak za užití standardních postupů vnikla do objektu. Pachatel, konfrontován s beznadějností své situace, se s největší pravděpodobností sám zastřelil; policisté zásahové jednotky proti pachateli střelnou zbraň nepoužili.
 
Po propátrání celého objektu bylo zjištěno, že na místě se nenachází další spolupachatelé a z objektu byl vyveden jeden živý nezraněný muž, který se během útoku ukryl ve vedlejších prostorách restaurace. Poté vpustil velitel zásahu na místo zdravotníky ze Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, kteří se pokusili poskytnout první pomoc osobám, které se nacházely na místě činu. Lékaři však mohli bohužel konstatovat pouze smrt osmi obětí vražedného útoku pachatele a rovněž konstatovali smrt u podezřelého agresora. Obětí se stala 43letá žena a sedm mužů ve věkovém rozpětí od 27 do 66 let.
 
Celý tragický případ vyšetřují kriminalisté z krajského odboru služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pro spáchání zvlášť závažného zločinu vražda, který byl spáchán na více osobách. Rychlost, profesionalita a správná taktika zákroku jsou taktéž předmětem šetření odboru vnitřní kontroly zlínského krajského policejního ředitelství.
 
Pro závažnost této události se do Uherského Brodu dostavilo vedení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje a rovněž ministr vnitra Milan Chovanec v doprovodu policejního prezidenta brig. gen. Tomáše Tuhého.
 
Vzhledem k mimořádnosti tohoto tragického případu bude vyšetřování a úkony s ním související trvat po dobu v řádu týdnů až měsíců. Do vyšetřování jsou zapojeni nejen policisté z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, ale rovněž jiní policejní specialisté a soudní znalci.
 
V tuto chvíli můžeme konstatovat, že se podle všeho nejednalo o teroristický útok, nýbrž šlo s největší pravděpodobností o zkratkovité jednání agresora, jenž mohl být pod velkým psychickým tlakem. O pachateli pak může uvést, že jde o 63letého muže z Uherského Brodu, bez trestní minulosti, který byl majitelem zbrojního průkazu a legálně vlastnil dvě krátké střelné zbraně.
 
V průběhu odpoledne a večera policisté a policejní psycholožky z týmu pro oběti trestných činů postupně oznámili rodinným příslušníkům obětí tuto tragickou událost.
 
Policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje vyslovují svou účast pozůstalým po obětech tohoto brutálního a nepředvídatelného zločinu.
 
24. února 2015, mjr. PhDr. Pavel B. Stránský, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem