Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Toxi tým při realizaci zajistil dvě varny pervitinu

PRAHA – Západ – Zadrželi pět osob ve spolupráci s dalším krajem. 

Od listopadu 2017 se kriminalisté z toxi týmu Územního odboru Praha – západ zabývali případem výroby a distribuce drogy pervitin. Jednalo se o velice rozsáhlou drogovou trestnou činnost, kdy samotní výrobci této drogy působili hned na několika místech současně. Distribuce probíhala na území Prahy západ, hlavního města Prahy a také v Libereckém kraji.

Dne 5. února 2018 provedli kriminalisté realizaci celého případu, do které byli zapojeni policisté nejen z Územního odboru Praha západ, ale také Zásahová jednotka Středočeského kraje, krajští kriminalisté a také kriminalisté z libereckého toxi týmu. Realizace probíhala na několika místech současně.

Objeveny byly dvě kompletní varny pervitinu a zadrženo pět osob. Čtyři osoby na území našeho kraje a jedna v Libereckém kraji. Jedna varna se nacházela v prostorách bývalé ledárny na území hlavního města Prahy, druhá v rekreační chatě v Lipencích na Praze 5. Zajištěny byly dvě kompletní laboratoře sloužící k výrobě drogy pervitin a velké množství chemikálií. Vzhledem k tomu, že objem chemických látek byl tak velký, byla na místa domovních prohlídek, kde byly nalezeny, přivolána jednotka HZS, která provedla jejich bezpečné zajištění k následné manipulaci. K jedné ze zajištěných laboratoří byli kriminalisté nuceni přivolat také policejního pyrotechnika, neboť se na místě nacházely i třaskavé chemické látky a hrozilo ohrožení života a zdraví zúčastněných osob. Přivolaný pyrotechnik tyto látky zajistil k bezpečné likvidaci.

Při domovních prohlídkách byly navíc objeveny a zajištěny dva odcizené motocykly, které budou po ohledání vráceny majitelům.

Jedna z varen se nacházela poblíž cyklostezky na poměrně frekventovaném místě, kde výrobci mohli drogu pervitin poměrně snadno distribuovat koncovým uživatelům. Chata v Lipencích, kde byla objevena druhá varna, se již v minulosti stala několikrát útočištěm výrobců drog a bylo zde prováděno několik realizací ze strany kriminalistů.

Všichni zadržení jsou sami uživateli drogy pervitin a v minulosti mají někteří z nich za sebou drogovou a majetkovou trestnou činnost. Všichni byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. U tří budou kriminalisté dávat podnět státnímu zastupitelství na podání návrhu vzetí do vazby. V případě odsouzení všem pěti hrozí za spáchání výše uvedeného trestného činu trest odnětí svobody v trvání od dvou do deseti let.

Jednou z obviněných osob je 38letá žena, která je v současné době ve čtvrtém měsíci těhotenství, je narkomankou a v minulosti byla za drogovou trestnou činnost odsouzena. Jeden ze zadržených mužů páchal drogovou trestnou činnost již v osmdesátých letech. Ve výkonu trestu odnětí svobody si postupně odpykal deset let. Jedná se o recidivistu. Kriminalisté odhadují, že z množství nakoupených chemikálií za celou dobu působení této organizované skupiny včetně zajištěných látek, by se jim mohlo postupně podařit vyrobit i cca 40 kilogramů drogy pervitin.

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
7. února 2018

vytisknout  e-mailem