Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Toxi: obvinění sedmi osob

Ms kraj: Trestnou činnost rozkryli celníci 

Kolegové z Generálního ředitelství cel, odboru pátrání Ostrava odhalili a rozkryli trestnou činnost organizované skupiny na úseku toxi. Na zadržení či domovních prohlídkách se již podíleli krajští kriminalisté, kteří na základě informací a skutečností zjištěných celníky zahájili trestní stíhání osob. Kriminalisté spolupracovali rovněž s kolegy z policie Katowice.

Skutečnosti zjištěné celníky odůvodňují závěr, že obvinění měli spolupracovat s mezinárodní organizovanou skupinou se záměrem získat co nejvyšší majetkový prospěch. Nejméně od počátku roku 2020 do současné doby se měli, každý svou úlohou, podílet na nákupu a nelegální distribuci tablet léčiv obsahujících látku pseudoefedrin, chemikálií a na výrobě a distribuci pervitinu. Někteří obvinění nakupovali v zahraničí léky a chemické látky. Léky s obsahem pseudoefedrinu si  nechávali vozit kurýry nebo si pro ně sami jezdili do zahraničí, celkově se jednalo o kilogramová množství léků. Obvinění z těchto léků buď sami vyráběli psychotropní látku pseudoefedrin, nebo je sami dále distribuovali výrobcům pervitinu nejen z Moravskoslezského kraje, ale celé republiky. Kurýři si za zboží od nich brali nejen peníze, ale někdy i vyrobenou drogu.  Počty balení v jedné předávce léků byly různé, od desítek až po stovky kusů balení, za největší dodávky léků inkasovali finanční hotovost v řádech stovek tisíců korun. Někteří z obviněných pak drogu přímo vyráběli. Dělo se tak za pomocí „podomácky“ sestavených varen v objektech na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, ale i na dalších místech. Z léků a chemikálií mohlo být vyrobeno přibližně 70 000 dávek pervitinu.

Vrchní komisař odboru obecné kriminality krajského ředitelství obvinil čtyři muže (ve věku od 23 do 57 let; z Frýdecko-Místecka, Karvinska a jeden z Polska) a tři ženy (ve věku od 25 do 42 let z totožných okresů) z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Někteří obvinění byli za obdobnou činnost v minulosti odsouzeni či potrestáni. Soud rozhodl o vzetí všech do vazby. Obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od desíti do osmnácti let.

Krajští kriminalisté jsou i nadále v úzkém kontaktu s polskými kolegy, neboť na skupinu mají vazby u popsané páchané trestné činnosti další osoby, cizinci.

Na zadržení některých osob se podílela zásahová jednotka krajského ředitelství, přičemž jeden z mužů právě drogu vyráběl. Proběhly domovní prohlídky, při kterých celníci a policisté zajistili chemikálie a samotné varny pervitinu, elektroniku a další věci. Vše budou vyhodnocovat experti z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. V souvislosti s trestnou činností zajistili také jednu chatu. Vyšetřování je v podstatě v samotném počátku, kriminalisté pokračují v jednotlivých úkonech trestního řízení.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 21. září 2021

                                                                                                         

vytisknout  e-mailem