Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Tiskové prohlášení k aktuální situaci týkající se 25 Iráčanů

Situace ohledně skupiny 25 iráckých občanů má od dnešního rána opět nečekaný vývoj.  

Česká policie po včerejší dohodě s německou stranou očekávala předání skupiny cizinců na základě readmisního řízení dnes ráno v 8.30 hodin. Tento postup byl včera s německou stranou dohodnut, přestože německá strana neustále termín předání různými směry posouvala. Rozhodnutí o dnešním ranním předání se však jevilo jako konečné.

Dnes přibližně v osm hodin ráno vznesla německá strana návrh, aby k předání skupiny Iráčanů došlo na dálnici D8, vzhledem k množství novinářů před společným centrem v Petrovicích. Toto jsme z bezpečnostních i jiných důvodů odmítli. Poté němečtí kolegové licitovali o místě předání, což vedlo k oboustranné dohodě, že k předání dojde na jiném sjednaném místě, a to na hraničním přechodu Hřensko. Zhruba po hodině obdrželi policisté společného centra v Petrovicích telefonickou informaci z německé strany, že k předání cizinců nedojde vůbec - a to bez udání důvodu. Česká strana na to reagovala žádostí o oficiální stanovisko a písemné odůvodnění této informace.

Zhruba po dvou hodinách dorazila na společné centrum Petrovice oficiální písemná informace, že Německo bere zpět svou žádost o převzetí cizinců na základě readmisní dohody a cizinci nadále zůstanou na území Spolkové republiky Německo. Tento krok německá strana odůvodnila skutečností, že všichni Iráčané požádali v Německu o azyl a bylo s nimi zahájeno azylové řízení. Iráčané odůvodnili podání žádosti o azyl rodinnými vazbami ve Spolkové republice Německo.

Tímto krokem byly ze strany české policie ukončeny všechny činnosti směřující k převzetí těchto cizinců v rámci readmisního řízení.

plk. Mgr. Kateřina Rendlová, 4. 4. 2016

vytisknout  e-mailem