Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva "PSEUDOEFEDRIN"

Od května roku 2009 do současné doby byly policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování v součinnosti se zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Západočeského kraje, SKPV Cheb a SCPP Plzeň a příslušníky Zásahové jednotky Krajského ředitelství PČR Praha, ukončeny tři operace s krycími názvy „FAST“, „MERHABA“ a „DALIMIL“. 

Fast 3Fotografie z operace Fast

Všechny tři operace byly zaměřeny na výrobce a distributory, zabývající se výrobou a následnou distribucí metamfetaminu , vyráběného z volně dostupných léčiv s obsahem pseudoefedrinu dováženými ze zahraničí. Metamfetamin vyrobený v ČR byl následně distribuován nejen na našem území, ale také v SRN.

V rámci operace „FAST“ bylo zadrženo pět osob, které se zabývaly výrobou a distribucí metamfetaminu na území Karlovarského kraje, a to jak občanů ČR, tak osobám ze SRN. Tři osoby byly obviněny policejním radou z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákona, kdy jim hrozí v případě pravomocného odsouzení, trest odnětí svobody v délce trvání od 10 do 15 let. Další dvě osoby byly obviněny policejním radou z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákona, kdy jim hrozí v případě odsouzení, trest odnětí svobody v délce trvání 2 až 10 let. Tři obvinění byli vzati do vazby.

V rámci operace „MERHABA“ byly na několika místech v Karlovarském kraji zadrženy tři osoby. Jedna z podezřelých osob byla zadržena přímo při výrobě metamfetaminu. Všechny osoby byly policejním radou obviněny z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákona, kdy jim v případě pravomocného odsouzení, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 10 až 15 let. Na dvě osoby byla soudem uvalena vazba.

V rámci operace „DALIMIL“ byly zadrženi tři pachatelé, kteří vyráběli a následně distribuovali metamfetamin na území hl. m. Prahy. Všem třem bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů ve smyslu ustanovení § 187 odst.1, odst.2, písm. a) trestního zákona, kdy jim v případě pravomocného odsouzení, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 2 až 10 let.

V rámci těchto operací bylo zadrženo celkem 11 osob. Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor byly nalezeny celkem čtyři varny na výrobu metamfetaminu. Dále byly zajištěny léky s obsahem pseudoeferdrinu a další potřebné chemikálie nezbytné pro výrobu drogy. V případě operací „FAST“ a „MERHABA“ se jednalo o volně dostupné léčivo Rhinopront, pocházející ze SRN. V operaci „DALIMIL“, pachatelé získávali pseudoefedrin k výrobě extrakcí léčiv pocházejících z Polska. Konkrétně se jednalo o volně prodejné léky Cirrus a Acatar. Celkem bylo v rámci těchto operací zajištěno 190g metamfetaminu. Z tohoto množství by bylo možné vyrobit až 3800 základních dávek v ceně asi 190 tisíc korun. Podařilo se také zajistit dvě krátké střelné zbraně a luxusní osobní vozidlo Mercedes, odcizené v SRN.

Ani v jednom z těchto případů nebyly používány k získávání pseudoefedrinu léky, které jsou dostupné v distribučních sítích lékáren v ČR. Je tedy zřejmé, že opatření v oblasti omezení volného prodeje léčiv s obsahem pseudoefedrinu účinné v ČR od 1. května 2009 je efektivní, což také vyplývá z tiskového prohlášení Státního ústavu pro kontrolu léčiv ze dne 25. června 2009, který uvedl „V květnu 2009 byly dodávky léčiv s obsahem pseudoefedrinu, ve srovnání s průměrnou měsíční hodnotou za každý rok, na nejnižší úrovni od roku 2000 (58.984 balení). V porovnání s lednem 2009 (464.289 balení) objem dodávek klesl o zhruba 87 procent na 58.984 balení. V porovnání s dubnem 2009 (210.246 balení) objem klesl o 72 procent“ V této souvislosti je však nutné znovu upozornit na fakt zvyšujícího se nákupu léčiv občany ČR v Polsku, Německu a na Slovensku. V těchto zemích se volně prodává na 31 druhů léků s obsahem pseudoefedrinu.


Zpracoval:
kpt. Bc. Michal Hammer
odbor metodiky a prevence NPC


plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
ředitel
 

Odkazy do noveho okna

Dalimil 1

Dalimil 1 

Detailní náhled

Dalimil 2

Dalimil 2 

Detailní náhled

Dalimil 3

Dalimil 3 

Detailní náhled

Merhaba 1

Merhaba 1 

Detailní náhled

Merhaba 2

Merhaba 2 

Detailní náhled

Merhaba 3

Merhaba 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem