Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k vydání pravomocného rozsudku v operaci „CANH“

Dne 23. listopadu 2012 potvrdil Vrchní soud v Praze rozsudek Městského soudu v Praze, který rozhodl o vině 23 pachatelů dvou vzájemně provázaných organizovaných skupin, zadržených v roce 2010 v České republice v rámci operace „CANH“ a uložil jim tresty odnětí svobody v délce trvání od 2 do 10 let.  

     Detektivům Národní protidrogové centrály, kteří své případy sledují až do úplného závěru, se ve spolupráci se státním zástupcem podařilo prokázat téměř veškeré protiprávní jednání, pro které bylo zahájeno trestní stíhání. Potvrzením rozsudku definitivně skončil případ jedné z  nejrozsáhlejších doposud zmapovaných zločineckých struktur drogového podsvětí. Toto společenství sestávajících se ze dvou sice nezávislých, avšak velmi těsně lidsky i materiálně propojených částí, představovalo jeden z nejvýznamnějších zdrojů konopné sušiny v České republice, určené převážně pro zahraniční odběratele. Je na místě podotknout, že díky takovýmto skupinám má Česká republika zejména v zahraničí pověst tzv. „nového Holandska“.  
 
     Realizace operace "CANH" byla výsledkem několikaměsíčního prověřování organizované trestné činnosti s významným mezinárodním prvkem. V průběhu akce byly na území ČR zadrženy dvě vzájemně propojené organizované skupiny čítající celkem 22 osob původem z Vietnamu a jednoho českého státního příslušníka. Další čtyři osoby byly zadrženy a souzeny v zahraničí. Pachatelé zřizovali a provozovali velkokapacitní „indoor“ pěstírny konopí. Z vypěstovaného konopí, vyráběli marihuanu, kterou prodávali na území ČR, a také ji vyváželi do Rakouska, Maďarska a na Slovensko.
 
     Na realizaci operace se společně s detektivy Národní protidrogové centrály podíleli příslušníci Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel, Celní správy ČR, včetně Skupiny operativního nasazení a další útvary Policie ČR, a to Útvar rychlého nasazení, zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, Středočeského kraje, Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy.
 
      V rámci operace došlo k odhalení osmi plně vybavených a funkčních velkokapacitních „indoor“ pěstíren konopí, které se nacházely v obcích Starý Plzenec, Tachov, Nýřany, Třemešné - Bezděkov, Horoušany, Chotěboř, Havlíčkův Brod. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor u hlavních organizátorů trestné činnosti bylo zajištěno celkem 4.200 ks rostlin konopí, 2 kg sušené marihuany a finanční hotovost a majetek celkové hodnotě cca 3 000 000,- Kč. Během prověřování byl zadokumentován vývoz 35.200 g konopné sušiny do zahraničí, která pocházela z pěstíren provozovaných stíhanými osobami. Při zvážení všech okolností, zejména množství pěstíren, desetitýdenního pěstebního cyklu rostliny, ceny sušiny na černém trhu a rozsahu samotné zločinecké struktury odhadujeme, že roční zisk takovéto organizace může přesáhnout částku 100.000.000,-- Kč.
 
     Prověřování a následné vyšetřování zmapovalo komplexní třístupňovou organizační strukturu obou skupin sestávající se s výkonných pracovníků umístěných v jednotlivých indoor farmách, středního článku skupiny mající na starost především technickou stránku zabezpečení objektů a jejich zásobování, a zároveň i organizátorů, kteří koordinovali směřování obou organizovaných skupin.
 
     Odsouzení pachatelé byli shledáni vinnými ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a) a odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, dílem dokonaným a dílem spáchaným ve stádiu pokusu. Sedm hlavních organizátorů trestné činnosti v rámci těchto organizovaných skupin pachatelů odešlo od soudu s tresty odnětí svobody v délce trvání 10 let. Celkem si zločinci ve věznici s ostrahou odsedí tresty odnětí svobody v souhrnné délce 175 let. Na některé z nich čeká ještě trest soudního vyhoštění z České republiky.
  
Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
 
                                                                                                                                            vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                   ředitel  

vytisknout  e-mailem