Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva k případu PROMOPRO

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) od středy 11. dubna 2012 provádějí rozsáhlou realizaci v souvislosti s případem „PROMOPRO“ (zakázka evropského předsednictví na zajištění audiovizuálního vybavení, provozování audiovizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb potřebných pro zajištění akcí konaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU).  

V rámci této realizace kriminalisté ve středu zadrželi celkem sedm osob. Včera (12. dubna 2012) byla zadržena osmá osoba. Následně policisté celkem deseti osobám předali usnesení o zahájení trestního stíhání a to pro trestné činy:
 
pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, podvodu a trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti.
 
Z celkem deseti obviněných je proti třem osobám vedeno trestní stíhání pro trestné činy pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Tyto osoby pracovaly jako zaměstnanci státu.
 
Ostatní obvinění (z trestných činů podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti) pracovali v různých obchodních společnostech, které byly v zakázce zainteresovány.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV v rámci prověřování došli k závěru, že částka, kterou Úřad vlády ČR vyplatil společnosti ProMoPro, s.r.o., byla předražena o cca 388 milionů korun.
 
Na případu náš útvar pracuje od 7. února 2011, kdy od Finančně analytického útvaru Ministerstva financí (FAÚ) obdržel trestní oznámení. Ve spolupráci s FAÚ došlo v této věci k zablokování finančních prostředků ve výši cca 135 milionů korun na bankovním účtu v zahraničí. V rámci prověřování byl zpracován znalecký posudek z oboru ekonomie.
 
Vzhledem k tomu, že realizace případu ještě neskončila, kdy náš útvar stále provádí úkony v trestním řízení, nebudeme k věci zatím poskytovat další informace.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
13. dubna 2012

vytisknout  e-mailem