Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "TETA" a "PTÁK"

Odhalená distribuce pervitinu a kokainu 

       V průběhu měsíce  ledna 2012 proběhly dvě související operace pod krycími názvy TETA a PTÁK. V rámci těchto operací byly zadrženy čtyři osoby české národnosti pro podezření ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle ustanovení § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku.
Operace TETA byla zpracována plzeňskou expoziturou NPC a v jejím průběhu byly zadrženy dvě osoby, u nichž byly následně provedeny domovní prohlídky a prohlídka jiných prostor (vozidla). V rámci těchto prohlídek se podařilo zajistit:
  • celkem 120 g kokainu, který byl rozdělen na dvě části. První část kokainu byla v čistotě 53% učinné báze, druhá část kokainu byla určena pro pouliční dealing v rámci města Plzně a čistota tohoto kokainu byla 34% učinné báze.  Při provádění chemické expertízy bylo zjištěno, že kokain byl tzv. „naředěn“ látkou „Phenacetin“ (analgetikum velmi podobné „Paracetamolu“), a to za účelem zvýšení zisku z prodeje. Prodejem takovéhoto množství „naředěného“ kokainu mohli pachatelé v rámci pouliční a klubové distribuce získat finanční částku ve výši cca 240 000,- Kč,
  • jednu indoor pěstírnu netechnického konopí se 146 rostlinami konopí v různém stádiu růstu a další komponety pro zřízení dvou indoor pěstíren obdobné velikosti.
         V rámci operace PTÁK, která byla zpracována brněnskou expoziturou NPC, byly zadrženy celkem dvě osoby. Při domovních prohlídkách bylo u těchto osob :
  • zajištěno celkem 120 g metamfetaminu v čistotě 70% učinné báze, což se rovná téměř 100% čistotě. Vzhledem k tomu, že se v rámci pouliční distribuce koncovým uživatelům takto kvalitní pervitin neprodává, došlo by z největší pravděpodobnosti k jeho tzv. „naředění“, a tím ke zvýšení hmotnosti minimálně o 100%. Finanční zisk z prodeje tohoto pervitinu by pro pachatele činil cca 240 000,-Kč
  • zajištěny 4 kusy nelegálně držených střelných zbraní, konkrétně dvě brokovnice a dvě kulovnice opatřené optickými miřidly a tlumiči hluku.
 
       Obě dvě operace byly výsledkem úzké spolupráce našich dvou expozitur. Pachatelé byli v neustálém vzájemném kontaktu a proto byly operace zahájeny ve stejnou dobu  k minimalizaci nebezpečí zničení důkazních materiálů a likvidace následně zajištěných drog.
Policejním radou NPC bylo ve smyslu ustanovení § 160 odst. 1 tr. řádu proti všem obviněným zahájeno trestní stíhání a jsou stíháni vazebně. V případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí všem zadrženým osobám trest odnětí svobody od 2 do 10 let.
    
22. února 2012
 
zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
tiskový mluvčí
                       
 
                                                                                                                                                           vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                                      ředitel
 
Odkazy do noveho okna

Domovni prohlidka 1

Domovni prohlidka 1 

Detailní náhled

Domovni prohlidka 2

Domovni prohlidka 2 

Detailní náhled

Domovni prohlidka 3

Domovni prohlidka 3 

Detailní náhled

TETA a PTÁK 1

TETA a PTÁK 1 

Detailní náhled

TETA a PTÁK 2

TETA a PTÁK 2 

Detailní náhled

TETA a PTÁK 3

TETA a PTÁK 3 

Detailní náhled

TETA a PTÁK 4

TETA a PTÁK 4 

Detailní náhled

TETA a PTÁK 5

TETA a PTÁK 5 

Detailní náhled

TETA a PTÁK 6

TETA a PTÁK 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem