Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „SLEPOUN“

Dne 5. června 2013 byla příslušníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR realizována operace s krycím názvem „SLEPOUN“.  

Na rozpracování a zejména pak na realizaci akce se podílely útvary Policie ČR s celorepublikovou působností, útvary Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje.
 
Cílem operace bylo zadokumentování trestné činnosti organizované skupiny osob albánské národnosti ze zemí bývalé Jugoslávie, zejména ze Srbska, Makedonie a Kosova. Aktivity zájmové skupiny osob byly monitorovány po delší dobu. Pachatelé se zabývali organizováním dovozu kokainu a heroinu do ČR, jeho další úpravou ředěním s cílem navýšení jeho množství a následným prodejem látky v České republice a do zahraničí.
 
Hlavními organizátory této trestné činnosti byli dva etničtí Albánci, jeden z nich občan Makedonie, druhý občan Srbska. Oba řídili další osoby albánské národnosti, kdy se v průběhu prověřování složení skupiny měnilo. Během prověřování bylo zjištěno místo se vztahem k restauraci v centru Prahy, využívané touto organizovanou skupinou k přechovávání kokainu před jeho další distribucí.
 
Při realizaci operace dne 5. června 2013 bylo zadrženo celkem sedm osob. Jednalo se o nebezpečné pachatele, z nichž někteří byli ozbrojeni střelnými zbraněmi, které se při zákroku podařilo zajistit. Především v případě hlavních organizátorů se jedná o osoby v minulosti již trestané pro obchody s drogami, a to i v zahraničí. 
 
V průběhu této operace se podařilo zajistit celkem cca 6,6 kg kokainu s vysokým obsahem báze. Po jeho úpravě naředěním by se jeho hodnota na nelegálním trhu v ČR pohybovala okolo 40.000.000,- Kč.
 
Dále bylo ve spolupráci se zahraničním partnerem zajištěno cca 0,5 kg heroinu, který byl organizátory prodán odběratelům do Rakouska. Při tomto obchodu byli zadrženi dva pachatelé albánské národnosti.
 
Dva obvinění jsou stíhání pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1 trestního zákoníku, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce 1 až 5 let. Vzhledem k tomu, že k věci vypovídali, byli po provedení nezbytných úkonů propuštěni na svobodu.
 
Zbylých pět obviněných je stíháno pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce 8 až 12 let.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí    
                                                                                                                      vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                            ředitel
 

 

vytisknout  e-mailem