Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "NAM"

Dne 10. října 2012 byla detektivy Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování ukončena operace s krycím názvem „NAM“, zaměřená na organizovanou skupinu distributorů pervitinu. 

     Po ročním prověřování trestné činnosti byla ve Znojmě, v Brně a v Praze ve spolupráci se Skupinou operativního nasazení a Celní protidrogovou jednotkou GŘC expozitury Brno, Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Jihomoravského kraje a Územním odborem Znojmo zadržena organizovaná skupina 8 pachatelů vietnamské národnosti a jednoho občana Makedonie, která se na území Jihomoravského kraje zabývala distribucí velice kvalitního metamfetaminu ve formě krystalů, nazývaného též „krystal“ a marihuany.
 
     Detektivové NPC se zaměřili na distributory pervitinu působící na území Znojma a okolí. Centrem distribuce drog byly převážně zdejší provozovny – herny a bary, které měli v pronájmu pachatelé původem z Vietnamu. Provozovny využívali místní drogově závislí též k aplikaci drogy. Na místech ve veřejně přístupných prostorách provozoven byly policejními techniky zadokumentovány volně ležící obaly se zbytky drogy a použité injekční stříkačky. Pervitin byl pachateli prodáván převážně neředěný, ve formě krystalů, což místní odběratele této drogy vedlo k tomu, že používali označení „krystal“. Toto označení pervitinu se běžně užívá zejména v SRN a Rakousku. Metamfetamin neboli pervitin bývá prodáván pod řadou dalších různých názvů, nicméně chemické složení těchto látek je totožné. Látka prodávaná ve Znojmě ve formě krystalů a označovaná jako „krystal“ byla podrobena odbornému zkoumání a bylo potvrzeno, že se jedná o pervitin.
 
     Během prověřování této organizované skupiny osob zadokumentovali policisté zobchodování cca 5 kg pervitinu. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor byl dále zajištěn metamfetamin a marihuana určené k přímému prodeji a finanční hotovost ve výši cca. 400.000,-Kč.
 
     Všichni pachatelé jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odstavce 1, odst. 2, písm. a), odst. 3, písm. b), c) trestního zákoníku, za což pachatelům hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání 8 až 12 let. V současné době je všech 9 pachatelů rozhodnutím Městského soudu v Brně umístěno ve vazbě.
 
  
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
 
                                                                                                                                                             vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                                        ředitel

Fotogalerie

vytisknout  e-mailem