Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „CUDAM“

V rámci operace „CUDAM“, která byla zahájena na podzim roku 2014, se policistům Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování podařilo odhalit rozsáhlou organizovanou skupinu občanů Vietnamu žijících v České republice, kteří se zabývali velkoobjemovou nelegální výrobou metamfetaminu a následným prodejem této psychotropní látky jak na území České republiky, tak i na území Spolkové republiky Německo. Celkem se této organizované skupině prokazuje výroba minimálně 70 kg metamfetaminu, jehož hodnotu lze vyčíslit na cca 70 mil. Kč.  

Členové této organizované skupiny, žijící převážně na území Libereckého kraje, nakupovali v Polsku léčivo CIRRUS, které obsahuje 120 mg pseudoefedrinu v jedné tabletě a bývá často zneužíváno jako prekurzor pro výrobu metamfetaminu. Organizátoři trestné činnosti pak nechávali z léčiva CIRRUS za úplatu nelegálně vyrábět najatými osobami původem z Vietnamu metamfetamin, který následně prodávali dalším obchodníkům, převážně z řad vietnamské komunity. Vyrobený metamfetamin byl pravděpodobně určen k distribuci v rámci České republiky, Slovenské republiky a Spolkové republiky Německo.
 
V rámci trestního řízení se podařilo zadokumentovat několik obchodů s metamfetaminem, při kterých bylo zajištěno celkem 7,3 kg této látky a zadrženi čtyři kurýři. 
 
Při realizaci, která proběhla v dubnu 2015, provedli policisté 11 domovních prohlídek a 10 prohlídek jiných prostor a pozemků. Byly zajištěny 2 laboratoře sloužící k nelegální výrobě metamfetaminu, chemikálie potřebné k výrobě metamfetaminu a pěstírna konopí, ve které bylo cca 100 vzrostlých rostlin konopí. Dále bylo zajištěno 170 gramů metamfetaminu, 5.170,- gramů marihuany, finanční hotovost ve výši 1.750.000,- Kč, dva automobily Škoda Octavie, vozidlo Audi A6 a dodávka VW Transporter. Taktéž byly zajištěny dvě nemovitosti, penzion a hotel, v nichž docházelo k výrobě metamfetaminu a pěstování konopí.
 
Při závěrečné realizaci případu bylo zadrženo celkem 14 osob, z toho 12 občanů Vietnamu a 2 občané ČR. Ve věci je celkem stíháno pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c), odst. 3 písm. c) trestního zákoníku 18 osob, z toho 16 osob vazebně. Za tento zvlášť závažný zločin jim hrozí trest odnětí svobody v délce 8 až 12 let.
 
V rámci operace „CUDAM“ byla zadržena kompletní organizovaná skupina pachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
17.4.2015                                                                                                                                            vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                                     ředitel
 
Celní správa ČR

vytisknout  e-mailem