Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "BAMBUSA"

Detektivové NPC odhalili pašeráky léků obsahujících pseudoefedrin 

            V těchto dnech detektivové Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen NPC) ukončili operaci s krycím názvem „BAMBUSA“.
           
            Akce byla zaměřena na dovoz většího množství léků obsahujících pseudoefedrin ze SRN do ČR za účelem další distribuce a následné výroby metamfetaminu.
           
            Jedna žena vietnamské národnosti byla významnou odběratelkou léků obsahujících pseudoefedrin (zejména Acatar, Cyrus, Rhinopront a Zyrtec), které si nechávala obstarávat od své dodavatelky v SRN a tyto pak dále distribuovala dalším osobám z řad vietnamské komunity převážné na území hl.m. Prahy, Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Léky pocházející převážně ze SRN, částečně pak z Maďarska a Turecka  dopravovala do ČR dodavatelka sama nebo si najímala kurýry. V Praze pak byly léky s obsahem pseudoefedrinu překládány za účelem další distribuce. Jedni z cílových odběratelů již byli realizováni v rámci operace „SANG“ (tisková zpráva ze dne 10. 3. 2011).
           
            Na základě získaných důkazů přistoupili detektivové NPC k samotné realizaci v součinnosti se zásahovou jednotkou PČR hl. m. Prahy. Při samotné realizaci policisté v Praze zadrželi vozidlo, v němž se nacházelo 16 kusů papírových krabic s celkem 666 kusy balení léku zn. ZYRTEC s obsahem pseudoefedrinu. Současně proběhlo zadržení tří osob vietnamské národnosti, z nichž dvě byly na základě rozhodnutí soudu umístěny do vazby a jedna osoba je stíhána na svobodě.
 
            Ze zajištěných léků by bylo možné vyrobit cca 700g metamfetaminu. Na nelegálním trhu by na nich organizátor této trestné činnosti vydělal cca  600 000,- Kč.
 
            Oběma zadrženým pachatelům vyšetřovatel Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování PČR sdělil obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c), trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení trest odnětí svobody až na 10 let.
 
            Současně s touto akcí v rámci vzájemné spolupráce zadrželi němečtí policisté na svém území organizovanou skupinu 8 osob (německé, vietnamské a chilské národnosti) pro ilegální výrobu metamfetaminua obchod s ním a nedovolený obchod s marihuanou (více informací na www.lka-bayern.de). Na realizaci se podíleli čtyři státní zástupci a více než 100 policistů.
 
            V rámci společných akcí „SANG“, „BAMBUSA“ a akce Bavorského zemského kriminálního úřadu v SRN bylo zadrženo celkem 8 osob v SRN, 12 osob v ČR, 3 kurýři v SRN, 1 odběratel ve Slovenské republice a 2 laboratoře na výrobu metamfetaminu v Litvínově a v Kladně. Zajímavostí je, že při realizaci v Litvínově byli zadrženi poprvé dva „vařiči“ metamfetaminu vietnamské národnosti přímo při činu.
 
kpt. Bc. Petr Procházka
tiskový mluvčí NPC
19.5.2011
             
                                                                                                                                                          vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v. r.
                                                                                                                                                                                        ředitel
Odkazy do noveho okna

1 Operace BAMBUSA

1 Operace BAMBUSA 

Detailní náhled

2 Operace BAMBUSA

2 Operace BAMBUSA 

Detailní náhled

3 Operace BAMBUSA

3 Operace BAMBUSA 

Detailní náhled

4 Operace BAMBUSA

4 Operace BAMBUSA 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem