Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Tisková konference ve Vlachovicích - Vrběticích

ZLÍNSKO: 16. října uplynul rok od první exploze.  

První náměstek policejního prezidenta plk. Martin Vondrášek úvodem shrnul roční dění v prostoru muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích, kde došlo 16. října a 3. prosince 2014 k výbuchu skladů číslo 16 a 12 a k úmrtí dvou mužů. Zároveň sdělil, že jsme do dnešního dne vyvezli více než 400 nákladních vozidel munice a výzbrojního materiálu a vyprázdnili jsme 28 ze 40 skladů. Poděkoval všem, kteří jsou na místě zásahu od prvního dne, i těm, kteří pracují na vyskladňování a kontrole munice. Vojákům, kteří střeží stanovený perimetr o obvodu více než deseti kilometrů. Členům složek integrovaného záchranného systému, jež se podílí na opatření, které nemá svou rozsáhlostí v České republice obdoby. Poděkování patřilo i představitelům územní samosprávy a obyvatelům, kteří s trpělivostí snášeli někdy i několikeré evakuace a dále snáší některá omezení v blízkosti jejich bydliště. Stejně tak vyjádřil svůj dík pracovníkům krajského státního zastupitelství, kteří dohlíží na vyšetřování obou explozí.

Velitel zásahu, plk. Jaromír Tkadleček, ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, seznámil přítomné s prezentací a důležitými daty shromážděnými za dobu jednoho roku působení policie ve Vrběticích. Zdůraznil, že to nejtěžší, což je ohledání místa činu, kriminalisty teprve čeká. Pokud nám budou příznivě nakloněny zejména povětrnostní podmínky, předpokládáme, že do konce ledna vyvezeme veškerou munici ze všech čtyřiceti skladů. Poté bude následovat ohledání místa činu v trvání jednoho až dvou měsíců u každého epicentra. Až po důkladném ohledání mohou pyrotechnici začít asanovat areál. Kompletní odminování potrvá s největší pravděpodobností až několik let. Předpokládáme, že po stejnou dobu budeme střežit některé lokality v daném území a bude do nich nadále zakázán vstup.

Ředitel pyrotechnické služby plk. Michal Dlouhý sdělil, že proběhl teprve částečný pyrotechnický průzkum, při němž policejní pyrotechnici vyčistili komunikace a jejich okolí uvnitř areálu, střechy a opláštění budov, tak, abychom mohli co nejdříve začít s vývozem munice. V blízkosti obou epicenter se však stále nachází velké množství dosud nevybuchlé munice. Terén uvnitř areálu je velmi členitý a nepřehledný, munice zůstala po explozích na povrchu země i pod jejím povrchem. Nachází se také ve vodních plochách a v korunách stromů. Z toho důvodu je v rámci bezpečnosti obyvatel žijících v blízkých obcích nezbytné realizovat komplexní pyrotechnický průzkum.

Plk. Luděk Prudil z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR informoval přítomné, že hasiči v místě muničních skladů vytváří všem zasahujícím složkám zázemí pro výkon služby například v podobě skladů, stanů či kontejnerů. Podílí se na vyskladňování, vyváží svými nákladními vozidly munici do muničního skladu v Květné na Pardubicku, udržují sjízdnost komunikací uvnitř areálu, poskytují veškerou hasičskou techniku i speciální vozidla.
Zástupce náčelníka generálního štábu, brigádní generál Petr Mikulenka zdůraznil, že vojáci Armády ČR střeží na 16 stanovištích a dvou základnách celý bezpečnostní perimetr, spolupracují se starosty dotčených obcí, podílí se na vyskladňování skladů a vývozu munice, přičemž vlastními silami vyvezli více než 100 vozidel do muničního skladu v Květné na Pardubicku.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje JUDr. Josef Valenta zdůraznil, že záchranná služba není personálně ani organizačně vybavena na to, aby zabezpečovala nepřetržitou činnost v místě zásahu. Daří se to zejména díky ochotě a aktivitě zaměstnanců, kteří tak činí v rámci svého volna či přesčasových hodin. Jako pozitivní vidí zejména nadstandardní spolupráci všech členů integrovaného záchranného systému včetně Armády České republiky. Oceňuje, že dosud nebylo nutné, aby lékaři zasahovali v souvislosti s manipulací s municí. Také vyzdvihl záchranu lidského života díky tomu, že má záchranná služba nepřetržitě vyčleněnou posádku rychlé lékařské pomoci ve Vrběticích. Podařilo se tak rychle zasáhnout a zachránit život dvanáctileté dívce po autonehodě v blízké obci.

Dozorující státní zástupce JUDr. Leo Foltýn připomněl přítomným, že až do dnešního dne bylo na vyšetřování obou explozí uvaleno informační embargo. U příležitosti dnešní tiskové konference sdělil základní informace. Trestní řízení bylo 16. října loňského roku zahájeno zlínskými kriminalisty, kteří oba případy předali policistům z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Trestní řízení vedou proti neznámému pachateli pro zvlášť závažný zločin obecného ohrožení s trestní sazbou od 8 do 15 let. Vznikla škoda velkého rozsahu, která se vyšplhala až na několik desítek milionů korun. Při první explozi navíc zemřeli dva muži. Zdůraznil, že k průběhu šetření nadále nebude poskytovat další informace. Předpokládá, že vyšetřování obou výbuchů ukončí po ohledání místa činu. V souvislosti s ním vede další trestní řízení, které je ve stádiu před podáním obžaloby. Policisté obvinili dvě fyzické osoby a pět právnických osob, které se podle nich dopustili zvlášť závažného zločinu vývoj, výroba a držení zakázaných bojových prostředků s trestní sazbou od 5 do 12 let. Dále se dopustily trestného činu porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem.

JUDr. Eva Romancovová z Odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky řekla, že je několik druhů odškodnění. Jednak je to škoda způsobená výbuchem, pak také škoda způsobená činností složek integrovaného záchranného systému a do třetice mohla újma vzniknout poskytováním pomoci členům složek IZS. Na odškodnění obyvatel se bude podílet stát, rozhodnutí je na krajském úřadu. Zdůraznila, že nemá možnost se vyjadřovat ke konkrétním náležitostem.

 

 

19. října 2015, nprap. Monika Kozumplíková

Tabulka 1.jpg

Tabulka 2.jpg

Tabulka 3.jpg

Tabulka 4.jpg

Tabulka 5.jpg

Obrázek 1.jpg

Obrázek 2.jpg

Obrázek 3.jpg

Obrázek 5.jpg

vytisknout  e-mailem